X

Kindly register in order to view this article
!

Sabtu | 02 Julai 2022

Jumlah OKU daftar vaksin Covid-19 masih rendah: Rina

Rina (kanan) bersama Ras Adiba (dua, kiri) ketika hadir memberi bantuan serta membuat tinjauan di kawasan Program Perumahan Rakyat (PPR) Sri Sarawak sempena 'Total Lockdown' fasa pertama, pada Selasa.
A
A

KUALA LUMPUR - Jumlah pendaftaran untuk menerima suntikan vaksin Covid-19 dalam kalangan orang kurang upaya (OKU) setakat Isnin adalah seramai 195,395 orang atau 33.8 peratus berbanding bilangan keseluruhan 577,352 OKU berdaftar di seluruh negara.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun berkata, angka itu masih rendah, maka advokasi dan kesedaran serta kerjasama dengan badan bukan kerajaan (NGO) akan dipergiatkan dalam usaha membantu mendaftarkan golongan berkenaan.

“Ia melibatkan dua isu, satu mengenai pendaftaran dan kedua mengenai pemberian vaksin. Harapan saya agar lebih ramai golongan OKU segera membuat pendaftaran untuk mendapatkan vaksin dan kami akan membantu mendaftarkan golongan ini dengan kerjasama NGO.

“Di samping itu, perbincangan juga sedang dibuat untuk memberikan vaksinasi secara pandu lalu kepada golongan OKU. Alhamdulillah, Kompleks Persatuan Bagi Orang Buta Malaysia yang dijadikan sebagai Pusat Pemberian Vaksin (PPV), dapat membantu golongan ini mendapatkan vaksin dengan segera,” katanya.

Beliau berkata demikian pada program Penyerahan Bakul Makanan Kepada Kumpulan Sasar Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Sri Sarawak, di sini pada Selasa.

Beliau diiringi Senator Datuk Ras Adiba Radzi yang juga Presiden OKU Sentral.

Rina berkata, dalam usaha mempercepatkan proses vaksinasi rakyat, ia tidak seharusnya tertumpu di PPV semata-semata sebaliknya perlu ada pihak yang turun padang memberikan suntikan vaksin khususnya kepada golongan yang memerlukan termasuk OKU.

“Ini sudah pasti akan beri manfaat kepada OKU yang telah berdaftar untuk menerima vaksin, mereka tidak perlu bergerak jauh untuk dapatkan vaksin... kita harap akan ada lebih banyak pasukan seperti ini,” katanya.

Pada Isnin, Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, sebanyak 30 trak bergerak vaksinasi akan diaktifkan di kawasan PPR dan tapak pembinaan di ibu negara, bagi mempercepatkan proses pemberian vaksin Covid-19.

Mengenai program penyerahan bakul makanan yang merupakan kerjasama KPWKM dengan Persatuan OKU Sentral, selain menyantuni golongan itu susulan pelaksanaan Sekatan Pergerakan Penuh bermula hari ini hingga 14 Jun, sumbangan barangan keperluan harian turut diberikan kepada golongan memerlukan.

Sebanyak 500 bakul makanan turut diserahkan kepada Persatuan OKU Sentral untuk diagihkan kepada golongan OKU yang memerlukan terutamanya daripada golongan B40 yang terkesan akibat pandemik Covid-19. - Bernama


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!