Buat laporan jika naskhah al-Quran didapati tiada kelulusan KDN

Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin (kanan) merasmikan pameran seni 'Painting From Heart : Art For Good' di Bangsar hari ini. - Foto Bernama
A
A

KUALA LUMPUR - Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu umat Islam proaktif dan tampil membuat laporan sekiranya mengesan ada penjualan naskhah al-Quran yang tidak mendapat kelulusan Kementerian Dalam Negeri (KDN), sama ada yang dicetak atau dijual secara dalam talian.

Beliau berkata, pihaknya melakukan penguatkuasaan secara berterusan untuk memastikan al-Quran yang tidak mendapat kelulusan daripada KDN itu tidak dijual dalam pasaran tempatan.

“Kita pandang berat perkara ini kerana tidak mahu penyelewengan berlaku. Justeru umat Islam mesti berjaga-jaga, daripada menggunakan Al-Quran yang tidak diluluskan ini,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program ‘Painting From The Heat: Art For Good’ di sini, hari ini.

“Kadang-kadang untuk online susah kita nak siasat namun kalau dia (pengadu) syak Al-Quran yang dibeli itu tidak betul, boleh minta (bantuan) pihak berkuasa untuk kita hantar panel semak perkara itu,” tambahnya.

Muhyiddin menegaskan umat Islam perlu lebih berhati-hati kerana al-Quran yang tidak diluluskan tidak boleh diguna pakai berikutan cara pembacaan dan percetakannya adalah berbeza dengan al-Quran resam Uthmani yang dipakai negara.

Menurutnya, KDN hanya meluluskan Al-Quran al-Karim resam Uthmani yang mempunyai cop khas dalam Jawi dengan warna biru tertera perkataan ‘Lembaga Pengawalan dan Pelesenan Pencetakan Al-Quran memperakui bahawa ayat-ayat Al-Quran yang terkandung dalam teks ini adalah betul’, selain memasukkan ciri baharu iaitu kod QR dan hologram.

Isnin lepas, Bahagian Penguatkuasaan dan Kawalan (PKK) KDN Selangor merampas 5,050 unit al-Quran yang tidak diluluskan bernilai RM502,800 di kawasan Zon Bebas Pelabuhan Utara Klang, yang dipercayai dibawa masuk dari Indonesia untuk pasaran tempatan dan dijual secara dalam talian. - Bernama


Bermula dengan hanya RM5 anda telah menyokong Berita Fakta dan Komprehensif kami, sokong berita kami.
Terima Kasih Rakyat Malaysia