X

Kindly register in order to view this article
!

Selasa | 18 Januari 2022

Malaysia sambut baik gencatan senjata tanpa syarat di Gaza

Kenyataan media Hishammuddin pada Jumaat.
A
A

SHAH ALAM - Malaysia menyambut baik gencatan senjata tanpa syarat di Gaza yang bermula 21 Mei ini.

Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, Malaysia mengucapkan tahniah kepada semua negara dan pihak yang telah mempermudahkan gencatan senjata untuk mengakhiri pencerobohan dan permusuhan yang dilakukan Israel terhadap rakyat Palestin.

Menurutnya, Malaysia menggesa semua pihak yang bertentangan untuk menghormati dan mematuhi gencatan senjata serta menahan diri daripada mengambil tindakan yang tidak sewajarnya.

“Semua pihak harus mengambil kesempatan ini untuk mengurangi ketegangan dan berusaha mencari jalan keluar daripada konflik yang berpanjangan dan berdamai.

“Kami menyokong usaha antarabangsa yang bertujuan untuk mencapai keamanan yang komprehensif, adil, dan berkekalan berdasarkan Resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan undang-undang antarabangsa yang berkaitan, termasuk undang-undang kemanusiaan,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Mengulas lanjut, Hishammuddin berkata, fokus Malaysia kini adalah untuk memberikan bantuan kemanusiaan segera dan tanpa halangan kepada rakyat Palestin dan pembangunan semula Gaza.

Tambahnya, kerjasama rapat dengan pihak-pihak yang berkaitan, termasuk Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) dan masyarakat awam turut dilaksanakan.

“Lebih jauh lagi, kerana wabak Covid-19 terus menjadi masalah, Malaysia bersedia untuk terlibat dan menyokong inisiatif dengan rakan-rakan kita untuk membina semula satu-satunya makmal ujian Covid-19 di Gaza, yang telah musnah dalam serangan Israel,” ujarnya.

Selain itu, jelasnya, masyarakat antarabangsa tidak boleh melupakan penderitaan rakyat Palestin yang berpanjangan, dan keperluan mendesak untuk mengakhiri pendudukan haram Israel perlu dilakukan.

“Malaysia menggesa supaya Israel menghentikan pelanggaran undang-undang antarabangsa secara terang-terangan melalui cara yang tidak berperikemanusiaan, kolonial dan aparteid terhadap rakyat Palestin di Gaza dan di seluruh Pendudukan Wilayah Palestin di Tebing Barat, termasuk Baitulmuqaddis Timur.

“Malaysia juga menuntut Israel untuk mengakhiri sekatan haram yang sedang berlaku dan merampas Gaza. Sokongan tegas dan solidariti penuh kami dengan rakyat Palestin tetap tidak tergoyahkan.

“Ini termasuk ke arah penentuan nasib sendiri, dan pembentukan negara Palestin yang merdeka dan berdaulat, berdasarkan perbatasan pra-1967, dengan Timur Baitulmuqaddis sebagai ibu kota Palestin,” katanya.

ARTIKEL BERKAITAN: Israel setuju gencatan senjata dengan Hamas


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!