X

Kindly register in order to view this article
!

Ramai berbelanja secara dalam talian semasa PKP 2.0: MEDAC

Gambar hiasan. - Foto 123RF
A
A

PUTRAJAYA - Peniaga perlu menyesuaikan diri dengan digitalisasi dan teknologi untuk memenuhi pasaran pengguna di negara ini yang semakin celik teknologi dan lebih suka membeli-belah dalam talian.

Tinjauan Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) mendedahkan bahawa 57.74 peratus responden mengaku berbelanja lebih secara dalam talian selepas kerajaan melaksanakan pusingan kedua Perintah Kawalan Pergerakan (PKP 2.0) tahun ini berbanding hanya 19.23 peratus sebelum itu.

Tinjauan MEDAC juga menunjukkan sebanyak 62 peratus responden kini lebih suka melakukan transaksi dalam talian berbanding transaksi tunai, sekali gus membuktikan pengguna tempatan mengenali e-commerce.

Sementara itu, Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, penting bagi sesebuah perniagaan mengikuti perkembangan pasaran semasa untuk membantu mereka merancang tindakan seterusnya terutama bagi mengatasi cabaran dan meneroka peluang baharu.

"Berdasarkan tinjauan, pengusaha perniagaan tahu bahawa lebih banyak masa pengguna dihabiskan untuk melayari internet terutama ketika kita sekali lagi diletakkan di bawah MCO (PKP)," katanya ketika melancarkan Bazar Jualan Murah Raya (BJMR) MEDAC di sini pada Ahad.

BJMR dilaksanakan selama empat hari bermula Khamis hingga Ahad di Auditorium Cempakasari di Presint 2.

Ia merupakan bazar hibrid pertama MEDAC yang membolehkan pemilik perniagaan menjual produk mereka secara fizikal dan melalui dalam talian Platform e-market WarongKu dan Jimatbiz.

WarongKu berada di bawah program pembangunan penjaja dan pedagang dipelopori oleh MEDAC melalui agensinya SME Corp Malaysia sementara Jimatbiz merupakan portal membeli-belah oleh Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Bhd (Angkasa).

Dalam pada itu, Wan Junaidi berkata, BJMR merupakan terbaik MEDAC dan agensi terbabit yang berpotensi diperluas merangkumi perniagaan kecil juga kepada pelanggan termasuk dari Sarawak dan Sabah.

Beliau berkata, salah satu kelebihan e-market ialah tidak memerlukan ruang fizikal yang besar dan mampu menampung pelbagai jenis produk dan perkhidmatan yang dapat diuruskan dengan mudah dan cekap.

"Kita juga dapat memanfaatkan layanan Warong Riders yang merupakan salah satu program di bawah SME Corp, untuk menyampaikan produk ke pelanggan di seluruh negara," tambahnya.

BJMR bertujuan menyediakan platform perdagangan selamat dan kondusif untuk usahawan yang terjejas teruk disebabkan oleh wabak Covid-19 di mana seramai 57 pengusaha, koperasi, pengusaha trak makanan mengambil bahagian dalam penganjuran bazar berkenaan.


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!