X

Kindly register in order to view this article
!

OKU mesti inklusif

Penting mengumpulkan data mengenai kumpulan OKU bagi pastikan pembiayaan dan tempat tinggal lebih baik bagi OKU 10 tahun ke depan. - Gambar hiasan 123RF
A
A
KITA meminta kajian yang lebih komprehensif dan inklusif yang merangkumi persoalan mengenai orang kurang upaya (OKU).

Ada setengah juta rakyat Malaysia yang mendaftar sebagai OKU di bawah jabatan kebajikan tetapi menganggarkan jumlah sebenarnya sekitar 4.5 juta.

Penting untuk mengumpulkan data mengenai kumpulan OKU bagi memastikan pembiayaan dan tempat tinggal yang lebih baik bagi OKU selama 10 tahun ke depan.

Terdapat banyak kes di mana orang buta jatuh kerana infrastruktur yang tidak mesra pengguna.

Pembangunan perumahan masa depan perlu lebih mesra OKU dengan memberi ruang untuk pengubahsuaian seperti tandas dan bilik mandi yang akan menjadikan rumah dapat diakses oleh golongan cacat fizikal.

Menjelang tahun 2030, kita akan mempunyai masyarakat yang semakin tua dan banyak masalah yang dihadapi oleh warga emas juga bertindih dengan yang dihadapi oleh OKU.

Dalam pada itu, negara-negara di seluruh dunia sedang berjuang untuk mengurangkan kesan sosio-ekonomi wabak pandemik Covid-19 sekarang.

Juga penting bagi kita semua untuk memikirkan masa depan bagaimana rupa dunia pasca-Covid-19.

Pandemik Covid-19 memperlihatkan banyak kegagalan struktur dalam masyarakat, terutama yang berkaitan dengan ekonomi, sehingga status quo tidak lagi dapat diterima.

Ini juga baik untuk memikirkan kembali dan mengkonfigurasi semula rancangan banyak aspek kehidupan seperti pendidikan, perlindungan sosial, perumahan, pekerjaan dan proses demokrasi untuk OKU.

Perbincangan mengenai akibat pandemik Covid-19 kepada masyarakat OKU kebanyakannya reaktif dan tidak banyak memberi perhatian pada masa depan.

Rakyat Malaysia perlu lebih proaktif dalam hal ini, pada masa ini dan masa depan.

Pada masa sama masih ada beberapa masalah mengenai OKU yang terus berlanjutan tanpa hasil yang memuaskan.

Disenaraikan di bawah tiga isu utama yang secara jelas memerlukan tindakan pantas kerajaan:

Pertama, Jabatan Pembangunan OKU dikeluarkan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat menjadi sebuah agensi pusat yang lengkap.

Kedua, pindaan Akta Orang Kurang Upaya 2008 yang disokong oleh OKU.

Dan ketiga, pembaharuan mengenai kemajuan pelaksanaan Pelan Tindakan untuk OKU 2016-2022 dan komitmen kerajaan di peringkat antarabangsa dan serantau.

Rancang

Untuk lima tahun akan datang, kerajaan Malaysia mesti merancang dan memperuntukkan sumber yang sesuai untuk mencapai tujuan di atas.

Memperkukuhkan perlindungan hak asasi manusia rakyat Malaysia yang mengalami kemerosotan atau penyakit kronik dalam kehidupan peribadi dan masyarakat mereka.

Memastikan kesaksamaan transformatif melalui perubahan sistematik dan struktur yang bermakna.

Antara lain menjamin penyertaan langsung rakyat Malaysia yang mengalami kemerosotan atau penyakit kronik dalam proses membuat keputusan.

Memanfaatkan teknologi yang boleh digunakan, berpatutan, selamat dan mampan untuk kehidupan yang layak dan bermakna dalam kalangan rakyat Malaysia yang mengalami masalah atau penyakit kronik.

Kerja untuk masa depan mesti dimulakan sekarang oleh semua pihak. Setiap orang mempunyai peranan untuk menjayakan agenda yang melibatkan OKU ini.

Kerajaan Malaysia mesti mempunyai matlamat jelas serta kerangka nasional yang mantap dan komprehensif untuk mewujudkan Malaysia pasca-Covid-19 yang inklusif, mudah diakses dan berkesinambungan untuk semua warganegara, termasuk untuk rakyat Malaysia yang OKU.

Kita mesti kritis terhadap pemikiran status quo mengenai OKU.

Kerajaan dan masyarakat harus melepaskan diri daripada neo-liberalisasi ketidakupayaan atau inklusif, yang kemudian tercermin dalam strategi nasional dan akibatnya diterjemahkan menjadi solusi yang dapat dilaksanakan dalam kebijakan, undang-undang, program dan skema bantuan saat ini dan masa depan.

* Mohd Fudzail Mohd Nor ialah seorang OKU yang pernah menjadi CEO syarikat di Dubai dan Abu Dhabi serta pernah memenangi lima Hadiah Sastera Perdana Malaysia


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!