Covid-19: Keadaan kembali meruncing

 Dr Noor Hisham Abdullah
Dr Noor Hisham Abdullah
A
A
A

KUALA LUMPUR - [DIKEMAS KINI] Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menyifatkan keadaan penularan Covid-19 di negara ini kembali meruncing dan memerlukan setiap individu untuk terus patuh kepada prosedur operasi standard (SOP).

Menerusi hantaran di laman Twitternya beliau berkata, orang ramai perlu kembali kepada amalan 3C iaitu jauhi kawasan yang sesak (crowded place), elakkan kawasan yang sempit (confined space) dan elak sembang dengan jarak yang dekat (close conversation).

"Amalan 3W - kerap mencuci tangan dengan air dan sabun (wash), memakai pelitup muka di tempat awam (wear) dan peringatan KKM (warn) seperti elak bersalaman dan rawatan segera jika bergejala," katanya.

Dr Noor Hisham menerusi ciapan berasingan memaklumkan kes positif baharu Covid-19 pada Sabtu mencatatkan 2,881 kes berbanding 3,788 kes pada Jumaat.

Katanya, Selangor kekal merekodkan jumlah kes tertinggi iaitu 759 kes diikuti Sarawak (445) dan Kelantan (442). Perlis pula menjadi negeri tunggal tanpa jangkitan pada Sabtu apabila mencatatkan sifar kes baharu Covid-19.

Dalam kenyataan medianya, Dr Noor Hisham berkata, dalam tempoh 24 jam lepas juga, sebanyak 2,462 kes sembuh dicatat menjadikan jumlah kumulatifnya 380,442 kes manakala kes aktif kini 29,631.

Katanya, sejumlah 337 kes ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU) dengan 176 daripadanya memerlukan bantuan alat pernafasan manakala terdapat pertambahan 15 kematian menjadikan jumlah keseluruhan angka korban akibat wabak itu kini 1,521 orang.

Jelasnya, terdapat 14 kluster baharu yang turut dikenal pasti pada Sabtu melibatkan masing-masing empat kluster komuniti, kluster tempat kerja, dan kluster sektor pendidikan termasuk satu kluster institusi pendidikan Kementerian Pendidikan (KPM) serta dua kluster keagamaan.

Artikel Berkaitan:

Kluster komuniti berkenaan ialah Kluster Sungai Nirai, Sarawak; Kluster Umas, Sabah; Kluster Seri Jati, Melaka dan Kluster Jalan Sepat di Perak, manakala kluster tempat kerja iaitu Kluster Jalan Garuda, Johor; Kluster Jalan Sungai Sembilang, Selangor; Kluster Jalan Kilang Dua, Sabah dan Kluster Durin, Sarawak.

Kluster keagamaan pula melibatkan Kluster Sebatu dan Kluster Air Budi di Melaka manakala Kluster Lestari Perdana Tujuh, Selangor dan Kluster Saujana, Terengganu pula berkait dengan kategori kluster pendidikan lain; Kluster Persiaran Sinaran Ilmu, Johor (kluster pendidikan tinggi); dan Kluster Long Jegan, Sarawak (kluster institusi pendidikan KPM). - Bernama

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!