X

Kindly register in order to view this article
!

KKMM sasar setiap daerah miliki seorang jurubahasa isyarat bertauliah

Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Indera Mahkota (kanan) menyampaikan sumbangan kepada OKU pada Program Sumbangan Ramadan kepada Persatuan OKU, pada Sabtu.
 Foto: Bernama (2021) Hak Cipta Terpelihara

A
A

KUANTAN - Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) menyasarkan setiap daerah di seluruh negara mempunyai sekurang-kurangnya seorang jurubahasa isyarat Bahasa Melayu (BM) bertauliah, kata Menterinya, Datuk Saifuddin Abdullah.

Beliau berkata, setakat ini hanya terdapat 60 jurubahasa isyarat BM bertauliah di seluruh negara dengan majoritinya berada di ibu negara menyebabkan KKMM memulakan gerak kerja bagi menambah jumlah golongan berkenaan.

"Buat masa sekarang, KKMM sedang menyediakan modul kursus jurubahasa isyarat dengan kerjasama Persekutuan Orang Pekak Malaysia dan pengambilan calon kursus bermula Julai ini. Untuk permulaan ia melibatkan Bahasa Melayu sebelum disusuli bahasa utama lain.

"Kita juga sedang menyusun gerak kerja supaya walaupun jurubahasa isyarat ini bukan jawatan tetap, namun apabila perkhidmatan mereka diperlukan, ada spesifik jumlah honorarium yang mungkin ditentukan mengikut jumlah jam atau sebagainya," katanya.

Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Indera Mahkota berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan Ramadan kepada ahli persatuan OKU, di sini pada Sabtu.

Keberadaan jurubahasa isyarat bertauliah di setiap daerah juga, menurut Saifuddin, dapat membantu memudahkan penyampaian mesej pada penganjuran program rasmi kerajaan di daerah yang melibatkan masyarakat OKU.

Walaupun pengambilan calon bagi mengikuti kursus itu terbuka kepada semua, namun keutamaan diberikan kepada golongan OKU khususnya kategori fizikal kerana dapat memberikan pendapatan tambahan apabila khidmat mereka digunakan.

Selain itu, Saifuddin berkata, KKMM akan bekerjasama dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) supaya khidmat jurubahasa isyarat digunakan pada khutbah Jumaat dengan sasaran sekurang-kurangnya sebuah masjid di daerah besar mempunyai khidmat jurubahasa berkenaan bagi kemudahan jemaah pekak dan bisu.

Setakat ini, hanya segelintir masjid di Malaysia yang mempunyai jurubahasa isyarat yang dilakukan secara sukarela dan di Indera Mahkota, Saifuddin berkata, Masjid Panglima Perang Tengku Muhammad di Sungai Karang akan menjadi masjid pertama 'memiliki' jurubahasa tersebut. - Bernama


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!