X

Kindly register in order to view this article
!

Keputusan tutup sekolah penilaian bersama PKD, KPM dan kerajaan negeri

Dr Adham berucap pada Program Malaysia Prihatin Vaksinasi Covid-19; 'Lindungi Diri, Lindungi Semua' Peringkat Daerah Tangkak di pekarangan Masjid Jamek Tangkak hari ini. - Foto Bernama
A
A

TANGKAK - Keputusan berkenaan penutupan sekolah berikutan kes Covid-19 adalah berdasarkan penilaian bersama Pejabat Kesihatan Daerah bersama Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan kerajaan negeri, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba.

Beliau berkata, penilaian itu mengambil kira antaranya bilangan kakitangan dan murid sekolah yang terpaksa menjalani kuarantin atau Pengawasan dan Pemerhatian di Rumah (HSO) setelah disahkan positif Covid-19.

“Bagaimanapun, jika melibatkan anak murid tetapi kakitangan sekolah tidak terlibat, kita boleh buka sekolah tersebut,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Malaysia Prihatin Vaksinasi Covid-19 ‘Lindung Diri, Lindung Semua’ Peringkat Daerah Tangkak di sini pada Ahad.

Beliau berkata demikian ketika ditanya jika ada sekolah lain yang dicadangkan Kementerian Kesihatan supaya ditutup berikutan peningkatan kes Covid-19 di sekolah-sekolah berkenaan.

Ini susulan arahan Jabatan Pendidikan Negeri Kelantan agar semua sekolah dan institusi pendidikan di tujuh jajahan yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di negeri itu ditutup bermula Ahad hingga 24 April depan.

Sementara itu, Dr Adham berkata, seramai 9,916 penduduk berumur 75 tahun ke atas dijadualkan menerima suntikan vaksin Covid-19 apabila fasa kedua Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan bermula Isnin.

Mereka akan menerima suntikan itu di 30 pusat pemberian vaksin di seluruh negara iaitu masing-masing lima di Kedah, Pahang dan Pulau Pinang, empat di Sabah, masing-masing tiga di Terengganu dan Melaka, dua di Negeri Sembilan dan masing-masing satu di Perlis, Sarawak dan Labuan. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!