X

Kindly register in order to view this article
!

Projek tambak laut selatan Pulau Pinang berpotensi tarik pelaburan: Nusa

Nusa menyokong usaha kerajaan negeri melaksanakan projek PSR yang dilihat memberi kebaikan kepada semua pihak terutamanya rakyat Pulau Pinang.
A
A

GEORGETOWN - Persatuan Kemajuan Nusa Pulau Pinang (Nusa) menyokong penuh projek Tambakan Laut Selatan Pulau Pinang (PSR) yang dilihat mampu melonjakkan pelaburan luar ke Pulau Pinang selepas ia siap kelak.

Pengerusinya, Hazizi Padzil berkata, pihaknya melihat projek itu dari sudut positif yang mana ia mampu menyediakan peluang pekerjaan terutamanya kepada rakyat di negeri ini.

Menurutnya, tiada sikap gelojoh yang ditunjukkan kerajaan negeri dalam memulakan projek mega tersebut seperti yang didakwa beberapa pihak sebelum ini.

"Projek PSR ini dijangka mampu membawa masuk lebih banyak pelaburan berbanding yang diperoleh pada tahun lalu iaitu sebanyak RM14.1 bilion. Dengan penerangan yang diberikan oleh Timbalan Ketua Menteri 1, Datuk Ahmad Zakiyuddin Abdul Rahman, Nusa mendapati kerajaan negeri melaksanakan projek seperti yang dirancang.

"Projek itu juga didapati dijalankan mengikut aturan masa dan tempoh. Nusa mengambil sikap positif berbanding pertubuhan lain yang sering membantah projek PSR ini antaranya Pertubuhan Lestari Khazanah Alam Pulau Pinang (Lekas) dan Pas Pulau Pinang," katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Dalam pada itu, beliau turut mempersoalkan tindakan Pas Pulau Pinang yang membantah projek PSR, namun tidak mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung projek tambakan di Pulau Langkawi, Kedah.

"Pas Pulau Pinang mengecam projek PSR, namun apa yang menghairankan mereka hanya berdiam apabila Kedah yang diterajui Pas mengancam untuk menyekat air Sungai Muda daripada mengalir ke Pulau Pinang.

"Mereka juga tidak bersuara apabila Kedah juga akan menjalankan projek pembangunan yang melibatkan kerja-kerja tambakan di Langkawi. Jika benar mereka ini pejuang tegar alam sekitar, mereka perlu bersuara. Adakah ini menunjukkan Pas Pulau Pinang hipokrit?" katanya.

Katanya, pihaknya berpandangan setiap projek pembangunan yang dibangunkan mempunyai kebaikan dan keburukan.

"Jika sesebuah projek itu mendatangkan kebaikan melebihi daripada keburukan, maka ia harus diteruskan dengan meminimakan keburukan semampu yang boleh.

"Oleh itu, pelbagai kajian dan kelulusan diperlukan bagi menjalankan sesuatu projek pembangunan bagi memastikan kelestarian alam seiring dengan projek yang dibangunkan," katanya.

Beliau berkata, dalam hal ini, Pulau Pinang telah memenuhi syarat Kajian Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) dan sedang menunggu kelulusan Pelan Pengurusan Alam Sekitar (EMP).

"Bagi Nusa, projek PSR adalah pembangunan untuk masa depan Pulau Pinang dan masyarakat tempatan bagi melonjakkan laba ekonomi," katanya.

Februari lalu, kerajaan negeri mengumumkan kerja tambakan laut untuk PSR akan bermula antara hujung Mac hingga awal April ini selepas kelulusan EMP dari Jabatan Alam Sekitar (JAS) diperoleh.

Kerja penambakan itu akan bermula secara berperingkat dengan fasa satu di Pulau A terlebih dahulu.

Kadar tambakan terkawal dijangka akan dijalankan pada keluasan 10.1 hektar sebulan yang mana ia mengambil masa tujuh tahun iaitu sehingga 2027 untuk disiapkan.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!