X

Kindly register in order to view this article
!

Eksport minyak sawit dijangka meningkat: MPOB

A
A

KUALA LUMPUR - Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) menjangkakan eksport minyak sawit meningkat 0.7 peratus kepada 17.5 juta tan pada tahun 2021 berbanding 17.37 juta tan pada tahun 2020.

Ketua Pengarah, Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir menyatakan destinasi eksport komoditi itu adalah China, India, Kesatuan Eropah, ASEAN, Arab Saudi, Afrika dan Amerika Syarikat.

"Tahun 2021 diharapkan dapat membawa prospek yang lebih cerah untuk industri minyak sawit Malaysia dengan semua petunjuk utama diunjurkan untuk menunjukkan prestasi yang lebih baik," katanya pada Seminar Internet Minyak Sawit (POINTERS) yang diadakan secara maya pada Isnin.

Beliau menambah walaupun mengalami pelbagai rintangan di dalam dan luar negara, industri minyak sawit Malaysia berjaya menyesuaikan dengan norma baharu.

"Harga minyak sawit mentah dijangka lebih kukuh pada purata RM3,000 satu tan untuk tahun 2021.

"Antara faktor yang akan menyumbang adalah program biodiesel (B20 Malaysia dan B30 Indonesia); harga minyak kacang soya yang lebih tinggi; dan pertumbuhan pengeluaran minyak sawit yang lebih perlahan pada suku pertama 2021," katanya.

Mengenai stok, beliau menjelaskan komoditi ini dijangka mencapai dua juta tan pada tahun 2021 berbanding 1.26 juta tan pada 2020, peningkatan sebanyak 58.7 peratus, sekali gus menyaksikan pendapatan eksport melonjak kepada RM75 bilion daripada RM73.25 bilion pada tahun 2020, meningkat 2.4 peratus. - Bernama


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!