X

Kindly register in order to view this article
!

Ketua jabatan minta rasuah perkhidmatan seks ditukar serta-merta

Safar Untong
A
A

K0TA KINABALU - Ketua jabatan yang dilaporkan meminta rasuah perkhidmatan seks daripada seorang wanita dipindahkan serta-merta sementara menunggu prosiding selanjutnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah, Datuk Seri Safar Untong berkata, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri memandang serius laporan media berhubung penahanan seorang ketua jabatan di peringkat daerah tersebut.

"Kerajaan negeri sangat menitik beratkan integriti dan tatalaku penjawat awam negeri seperti yang dijelaskan dalam Peraturan-Peraturan Pegawai Awam Negeri Sabah (PPPANS) 2008.

"Sehubungan itu, pegawai yang melanggar peraturan atau terbabit sebarang aktiviti bertentangan dengan peraturan dan undang-undang akan diambil tindakan bersesuaian.

"Pegawai terbabit akan ditukar serta-merta sementara menunggu prosiding selanjutnya diambil oleh pihak berkuasa," katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

ARTIKEL BERKAITAN:Ketua jabatan minta rasuah seks ditahan SPRM

Beliau berkata, Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri Sabah (JPANS) akan memberikan kerjasama sepenuhnya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Sabah dalam siasatan berkenaan.

Pada Sabtu, SPRM Sabah mengesahkan seorang lelaki berusia 51 tahun yang bertugas di sebuah jabatan di Keningau ditahan selepas disyaki meminta rasuah berbentuk perkhidmatan seks daripada seorang wanita pada Jumaat.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium