X

Kindly register in order to view this article
!

Meriahnya musim cari etok

Sebahagian peserta aktiviti mencari etok anjuran urusetia Kalang Warisan bersama hasil yang diperoleh ketika air pasang surut di Sungai Terengganu.
A
A

KUALA TERENGGANU - Musim panas di Terengganu beserta air pasang surut umpama peluang keemasan buat penduduk di Kampung Pulau Manis, Serada mencari etok di sepanjang sungai Terengganu.

Program mencari etok pada Khamis yang dianjurkan urusetia Kalang Warisan di sini disertai seramai 30 peserta terdiri dalam kalangan penduduk setempat termasuk dari daerah Kuala Nerus dan Marang.

Hasil pencarian sekitar tiga jam bermula jam 10 pagi itu berjaya mengutip sebanyak 80 kilogram etok untuk dibawa pulang dan dijadikan juadah dinikmati bersama seisi keluarga.

Seorang penduduk, Mohd Che Embong, 62, berkata, kebiasaannya aktiviti mengutip etok dilakukan ketika air pasang surut bermula bulan Februari hingga Jun.

"Aktiviti mencari etok menjadi rutin bagi penduduk yang tinggal di tepi sungai di Terengganu malah ia menjadi sumber makanan utama penduduk yang tinggal di kawasan ini suatu ketika dahulu.

"Banyak cara digunakan untuk menangkap etok sama ada menggunakan sangkar, jaring atau beberapa peralatan yang mudah untuk dibawa bersama ketika menangkap etok," katanya.

Etok sinonim dengan masyarakat Kampung Pulau Manis, Serada untuk dimasak gulai kuning atau direbus dan disalai.
Etok sinonim dengan masyarakat Kampung Pulau Manis, Serada untuk dimasak gulai kuning atau direbus dan disalai.

Sementara itu, seorang lagi penduduk, Zakaria Abdul Malik berkata, bagi beliau rasa etok yang manis amat serasi sekiranya dimasak gulai kuning.

"Selain dimasak salai atau rebus bersama serai, saya lebih suka etok masak gulai kuning malah kebanyakan penduduk sekitar tempat ini pun gemar memasak menu itu untuk dimakan bersama nasi," katanya.

Sementara itu, Pensyarah Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Borhanudin Mohd [email protected], 42, berkata, dia membawa anak dan isterinya untuk merasai sendiri pengalaman mencari etok.

"Saya belum pernah merasai sendiri pengalaman mencari etok di sungai.

"Bagi saya, ia adalah satu pengalaman yang menyeronokkan lebih-lebih lagi jika dilakukan bersama ahli keluarga," katanya.


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!