X

Kindly register in order to view this article
!

Apa impak bekerja di rumah?

A
A

UCAPAN Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai Bekerja di Rumah (BDR) sempena Hari Wanita 2021 pada 8 Mac amat dialu-alukan. Beliau menyarankan kajian dibuat agar BDR dapat dilaksanakan di kedua-dua sektor awam dan swasta.

Saranannya, kebenaran BDR diberikan majikan kepada mereka yang terpaksa menjaga ahli keluarga yang uzur dan sakit, menjaga anak yang baru lahir serta untuk mereka yang perlu menguruskan hal-hal keluarga berikutan kematian pasangan. Yang menariknya, Perdana Menteri turut mencadangkan agar mereka yang terlibat ini diberi gaji penuh.

Tiga kesatuan utama sumber manusia iaitu Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dan Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) mengalu-alukan saranan tersebut. Ia normal baharu yang baik apabila kita melangkah meninggalkan kegetiran pandemik Covid-19.

Covid-19 mematikan klise bahawa ‘kerja pejabat jangan dibawa balik ke rumah, hal rumah jangan dibawa ke pejabat’. Kini, kehidupan seharian kita saling inklusif antara pejabat dan juga rumah.

Dengan teknologi yang dibawa telefon bimbit, kita boleh bermesyuarat, berbincang dan membuat keputusan kerja ketika di rumah. Di pejabat pula kita sempat membeli beras di pasar raya secara online.

Hal saling ‘mencuri’ antara masa pejabat dan masa rumah sudah lama berlaku. Pandemik Covid-19 telah mengajar betapa majikan tidak boleh lagi berprasangka bahawa pekerjanya curi tulang apabila menguruskan hal-hal rumah di waktu pejabat.

Majikan harus menerima normal baharu bahawa yang penting, kerja disiapkan. Sama ada di mana dan jam berapa seseorang pekerja itu mahu menyudahkan tugasan, sudah tidak perlu diambil tahu.

Bagaimana dengan mereka yang curi tulang? Bukankah BDR akan menyebabkan kerja tak siap kerana pekerja curi tulang?

Sebenarnya pekerja yang curi tulang berada di mana-mana, pada bila-bila masa dan dalam keadaan apa pun. Benar, BDR memberi si pencuri tulang itu kebebasan untuk berleleluasa, namun jenis pekerja yang curi tulang di sesebuah pejabat itu hanya golongan minoriti.

Secara makronya, pihak majikan akan beruntung apabila BDR diamalkan secara menyeluruh. Misalnya, hari bekerja secara rasmi di mana pekerja hadir ke pejabat boleh dikurangkan hingga ke tiga hari seminggu. Pihak syarikat akan dapat menjimatkan kos elektrik, air dan pendingin hawa. Malah, kos penyenggaraan pejabat boleh dikurangkan.

Apabila semakin banyak sektor awam dan swasta mengamalkannya, BDR akan melegakan kesesakan jalan raya, mengurangkan pencemaran udara daripada karbon monoksida dan juga stres kegilaan warga kerja mengejar masa masuk dan pulang dari pejabat. Semua kejernihan itu akhirnya menyumbang kepada matlamat budaya hijau yang masih dianggap sebagai suatu utopia.

Pandemik Covid-19 telah membuka era baharu untuk normal baharu dunia pekerjaan. Selain menurunkan kos operasi, ia akan memberi nafas baharu majikan agar tidak lagi mengejar wang, sebaliknya pembangunan manusia pula menjadi satu ciri penting indeks prestasi utama (KPI) dunia korporat.

Akan muncul trend di mana syarikat-syarikat korporat tidak gah dengan bangunan berpuluh tingkat tingginya bagi menunjukkan kehebatan. Sebaliknya, kehebatannya itu diukur dengan berapa jutakah jumlah wang dibelanjakan untuk program tanggungjawab sosial korporat (CSR).

Dari suatu sudut pandang, BDR adalah permulaan mengembalikan manusia menjadi insan.

* Norden Mohamed ialah mantan Ketua Pengarang Sinar Harian


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!