Dulu jururawat kini anggota bomba

Normaisarah ketika ditemui sempena Hari Wanita Sedunia di Balai Bomba Paroi baru-baru ini. - Foto Bernama
Normaisarah ketika ditemui sempena Hari Wanita Sedunia di Balai Bomba Paroi baru-baru ini. - Foto Bernama
A
A
A

SEREMBAN - Minat yang mendalam terhadap tugasan berat dan lasak mendorong Normaisarah Ibrahim, 31, meninggalkan kerjayanya sebagai jururawat tujuh tahun lalu demi memenuhi cita-cita menjadi seorang anggota bomba dan penyelamat.

Normaisarah berkata, meskipun kerjaya berkenaan didominasi kaum lelaki, namun beliau mahu membuktikan dirinya setanding dengan mereka sekali gus mampu menggalas tugas sebagai anggota bomba yang sentiasa bersiap sedia menempuh segala cabaran.

“Saya sukakan cabaran dan meminati kerjaya dalam bidang yang memerlukan kita bergerak aktif, oleh sebab itu saya beralih menjadi anggota bomba yang memang telah lama saya idamkan.

“Ditambah pula saya suka berinteraksi dengan masyarakat. Menerusi kerjaya ini, saya boleh menabur bakti kepada mereka menerusi aktiviti khidmat masyarakat, penyelamatan dan sebagainya,” katanya pada Ahad.

Anak kelahiran Kubang Kerian, Kelantan ini berkata, beliau mula berkhidmat sebagai anggota bomba pada 2017 di Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Seremban dan antara tugas pertamanya ialah memadam kebakaran dan tugasan khidmat khas seperti menyelamat mangsa kemalangan.

Bagaimanapun, Normaisarah berkata, sejak tiga tahun lepas, beliau ditugaskan di unit khas medik Perkhidmatan Penyelamatan Perawatan Kecemasan (EMRS) yang memberi perawatan awal kepada mangsa terlibat dalam kemalangan.

Normaisarah (tengah) bersama rakan setugasnya selepas melakukan aktiviti latihan kecergasan dan pemadam kebakaran ketika sempena Hari Wanita Sedunia di Balai Bomba Paroi baru-baru ini. - Foto Bernama
Normaisarah (tengah) bersama rakan setugasnya selepas melakukan aktiviti latihan kecergasan dan pemadam kebakaran ketika sempena Hari Wanita Sedunia di Balai Bomba Paroi baru-baru ini. - Foto Bernama

Berkelulusan Diploma Kejururawatan dari Masterskill University College of Health Sciences, Kuala Lumpur pada 2011, wanita kental ini berkata, pengalamannya sebagai jururawat juga turut diaplikasikan ketika bertugas di unit EMRS dengan lebih baik.

Artikel Berkaitan:

“Dua hari lepas, saya terlibat dalam operasi menyelamatkan mangsa kemalangan membabitkan dua kenderaan, dua maut dan tiga lagi cedera akibat tersepit. Melalui pengalaman, saya dapat menilai tahap kesedaran mangsa kemalangan dengan cepat serta memberi rawatan awal kepada mereka yang cedera sebelum dihantar ke hospital,” katanya.

Bercerita lanjut, Normaisarah berkata, antara tugasan yang paling mencabar ialah sewaktu melakukan penugasan kecemasan harian yang prosedurnya dilaksanakan dengan lebih ketat susulan negara dilanda pandemik Covid-19.

Jelasnya, setiap anggota perlu mematuhi prosedur operasi (SOP) ditetapkan iaitu memakai peralatan perlindungan peribadi (PPE) walaupun berdepan dengan kes kecemasan biasa.

“Apabila menyelamatkan mangsa yang terperangkap dalam kemalangan jalan raya atau kebakaran, kami perlu memakai PPE dalam keadaan cuaca panas ditambah perlu memegang hos seberat 16 kilogram untuk memadam kebakaran,” katanya yang telah terlibat lebih 30 kes operasi memadam kebakaran dan khidmat khas.

Normaisarah menasihati golongan muda terutama wanita yang mahu menceburi kerjaya sebagai anggota bomba dan penyelamat perlu mempunyai mental dan fizikal yang kuat selain tidak mudah putus asa.

“Saya percaya kita sebagai wanita mampu mengalas tugas ini dengan baik setanding dengan lelaki,” katanya yang menyimpan hasrat untuk menjadi pegawai bomba wanita yang berjaya dan memberikan perkhidmatan cemerlang kepada masyarakat. - Bernama