X

Kindly register in order to view this article
!

Ke mana hilangnya suara wanita

A
A
DI saat seluruh dunia meraikan sumbangan dan penglibatan wanita dalam sektor sosial, ekonomi dan politik, amat membimbangkan apabila melihat Statistik Pemerkasaan Wanita Dalam Bidang Terpilih, Malaysia 2020 (Statistics on Women Empowerment in Selected Domains, Malaysia 2020) menunjukkan pemerkasaan wanita dalam bidang politik mencatatkan skor terendah pada 10.8 peratus (skor 0.108)). Laporan dikeluarkan Jabatan Statistik Malaysia pada bulan Disember 2020 ini menunjukkan wanita masih jauh ketinggalan berbanding lelaki dalam arena politik Malaysia.

Ia juga bermakna nisbah wanita dalam komposisi Kabinet, Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) amat kurang menyebabkan suara dan pandangan wanita tidak lagi kedengaran. Perkara sebegini sepatutnya tidak harus berlaku memandangkan pencapaian wanita telah mengatasi lelaki di sub-indeks Pencapaian Pengajian Tinggi dengan skor 1.053.

Wanita juga ketinggalan di sub-indeks Kesihatan dan Kelangsungan Hidup dengan skor 0.958, diikuti Penyertaan dan Peluang Ekonomi (skor 0.717), kadar Penyertaan Tenaga Kerja (LFPR) dalam kalangan wanita juga masih rendah pada 55.6 peratus pada tahun 2019 berbanding negara maju lain seperti Australia (72.5%) dan Singapura (69.1%). Secara amnya, Penyertaan Tenaga Kerja dalam kalangan wanita di negara maju melebihi 60 peratus.

Menurut Ketua Perangkawan Malaysia, Datuk Seri Dr. Mohd Uzir Mahidin, secara keseluruhannya, Indeks Jurang Jantina Malaysia (MGGI – Malaysia Gender Gap Index) mencatat skor 0.709, atau 70.9 peratus pada tahun 2019. Ini bermakna, kesaksamaan jantina secara amnya masih belum dicapai di negara kita.

Indeks MGGI mengenal pasti jurang antara wanita dan lelaki di empat sub-indeks merangkumi Penyertaan dan Peluang Ekonomi, Pencapaian Pendidikan, Kesihatan dan Kelangsungan Hidup, dan Pemerkasaan Politik. Skor dengan nilai 1.0 (100%) menunjukkan kesaksamaan jantina telah dicapai.

Apakah yang harus dilakukan untuk mencapai kesaksamaan jantina dalam ertikata yang sebenar?

1.Imbangi sistem sosial patriarki. Malaysia merupakan sebuah negara yang masih cenderung dengan kepercayaan di mana lelaki memegang kuasa utama dan mendominasi peranan kepimpinan politik, kewibawaan moral, hak istimewa sosial dan kawalan harta benda. Sebilangan masyarakat patriarki juga bersifat patrilineal, yang bermaksud bahawa harta dan gelaran diwarisi oleh keturunan lelaki.

Selagi masyarakat umum masih berpegang kuat pada sistem sosial patriarki ini, wanita Malaysia tidak akan maju dan berdaya saing dengan wanita di negara maju lain. Amatlah penting untuk kita memastikan bakat yang diasah dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh di tahap pengajian tinggi tidak dipersiakan begitu sahaja.

Sekiranya graduan wanita menjadi suri rumah tangga merupakan satu pilihan dan bukannya dipaksa ataupun kerana stigma masyarakat, negara kita masih ada harapan. Ini kerana, graduan wanita yang menjadi ibu kelak mampu mendidik anak-anak supaya berfikiran intelek dan memastikan anak lelaki dan perempuan diberi akses yang sama dari segi pendidikan, kewangan serta tanggungjawab urus rumah.

Manakala graduan wanita yang memilih untuk meneruskan kerjaya harus mendapat sokongan keluarga terutamanya suami supaya hal pengurusan rumah dan penjagaan anak dapat diselesaikan. Hanya menerusi didikan yang saksama, sistem sosial negara mampu melahirkan masyarakat saksama dan berdaya saing.

Kaum lelaki terutamanya, harus mula berfikiran terbuka untuk mengimbangi tanggungjawab di rumah seperti penjagaan anak, memasak dan menguruskan rumah. Kaum wanita pula perlu membantu dari segi kewangan keluarga dan pembelajaran anak-anak. Wanita dan lelaki harus memikul tanggungjawab kewangan, menguruskan rumah dan anak secara saksama.

Di abad ke-21 ini, di mana perkakasan rumah berbentuk gajet elektronik dan moden, apakah kaum lelaki masih tidak berdaya membantu menguruskan rumah dan menjaga anak? Stigma yang menyelubungi pemikiran kaum lelaki bahawa membuat kerja rumah, memasak dan menjaga anak merupakan sifat lemah harus dihapuskan.

Pada satu ketika, ramai yang berpendapat lelaki tidak sesuai untuk menjadi jururawat. Namun, hakikatnya, stigma itu telah hilang dan kaum lelaki sekarang mampu berganding bahu dengan wanita memajukan sektor kesihatan.

Kesaksamaan yang dicapai di rumah akan menjadi teladan kepada generasi yang akan datang serta membentuk sistem sosial baru yang memaparkan persamaan wanita dan lelaki dalam semua sub-indeks yang ditinjau. Sekiranya pemikiran kolot dan stigma sebegini tidak dibendung, kesihatan mental wanita dan lelaki akan terjejas terutamanya apabila bilangan wanita sebagai ketua rumah semakin meningkat.

2.Imbangi penglibatan ekuiti. Menurut Jabatan Statistik Malaysia, pada tahun 2019, dianggarkan 15.7 juta (48.3%) penduduk Malaysia adalah wanita daripada 32.5 juta penduduk. Dari segi kelahiran hidup, bayi perempuan mencatat 235,467 (48.25%) kelahiran daripada 487,957 kelahiran hidup.

Jadi, mengapakah peratusan wanita dalam kepimpinan politik hanya sekadar 10.8 peratus sahaja? Ketidakseimbangan dan ketiadaan suara wanita dalam peranan merangka polisi kemasyarakatan, ekonomi dan politik amat ketara. Sudah tiba masanya, wanita diberikan peluang yang sama rata untuk menyumbang dari segi kecerdikan, pengetahuan, kemahiran mereka dalam ertikata yang sebenar menurut ekuiti peratusan penduduk di negara ini.

Umpamanya:

a)48% penglibatan wanita dalam semua sektor sosial, ekonomi dan politik supaya perspektif dan pandangan wanita diambil kira sebelum polisi dirangka.

b)Mendorong kaum lelaki untuk sama-sama memikul tanggungjawab uruskan rumah dan penjagaan anak.

c)Menubuhkan pusat psikologi masyarakat setempat menangani kes mental dan tekanan jiwa bagi menurunkan kes penderaan kanak-kanak, keganasan rumah tangga, rogol,dadah dan alkohol.

3.Imbangi penglibatan penjagaan anak. Polisi pemberian bantuan selalunya fokus kepada wanita, seperti menambah hari cuti bersalin kepada ibu sedangkan hakikatnya, terdapat banyak kaji selidik yang mendapati penglibatan bapa dalam penjagaan anak di tahap awal kehidupan anak adalah sama penting dan mendorong kekerapan penglibatan bapa di hari kemudian anak-anak.

Di Malaysia, walaupun penglibatan bapa semakin meningkat dalam kehidupan anak-anak mereka, masih ada kekurangan tumpuan terhadap peranan bapa dalam penjagaan anak. Garis panduan yang dikemas kini dapat membantu pakar pediatrik untuk menggalakkan penglibatan bapa secara inklusif dalam penjagaan anak-anak mereka.

Penglibatan sebelum kelahiran oleh bapa, keberadaan bersama ibu, adalah petunjuk paling tepat penglibatan mereka sehingga anak berusia lima tahun.

Penglibatan ibu bapa selepas kelahiran anak juga penting. “Kajian menunjukkan bahawa semakin kerap bapa menghabiskan waktu di rumah pada dua minggu pertama atau lebih, mereka hampir dua kali lebih berkemungkinan terlibat dalam tanggungjawab menukar lampin, memberi makan, memandikan dan merawat bayi mereka sehingga usia sembilan bulan,” kata Craig F. Garfield, MD, Profesor Pediatrik (Perubatan Berasaskan Hospital) dan Sains Sosial Perubatan, Northwestern University.

Menurut artikel Contemporary Peadiatrics, membantu bapa untuk lebih yakin dalam menjaga anak-anak mereka dapat membantu anak-anak dalam semua peringkat perkembangan mereka di mana penglibatan bapa berbeza daripada ibu, dan sering kali melengkapi penglibatan ibu.

Cara lain di mana sumbangan unik bapa dalam perkembangan awal kanak-kanak adalah dengan menunjukkan pengambilan risiko dan kaedah penyelesaian masalah melalui kebolehan fizikal yang lebih ketara dengan anak daripada yang biasa dilakukan oleh ibu, contohnya, kawasan permainan dan khususnya apa yang disebut sebagai permainan bersifat “kasar”.

Permainan ini melibatkan penggunaan tenaga dan fizikal yang sangat tinggi di mana bapa mungkin mengubah peraturan semasa bermain dan memaksa anak untuk cepat menyesuaikan diri dengan perubahan.

"Ini membantu anak-anak belajar tentang bagaimana membuat keputusan dan bagaimana untuk kekal fokus ketika mereka membesar dan ini sebenarnya dapat membantu tahap daya ketahanan anak juga," kata Garfield.

Bapa juga mempengaruhi anak-anak mereka pada awal usia kanak-kanak dan remaja melalui tingkah laku role-model. Sebagai contoh, data linear menunjukkan hubungan antara penglibatan bapa dengan pengurangan masalah tingkah laku dan peningkatan perkembangan kognitif pada remaja lelaki serta masalah psikologi berbanding pada remaja perempuan.

Manfaat lain dari penglibatan bapa untuk remaja perempuan adalah penurunan pengalaman awal seksual dan kehamilan remaja, dan untuk kanak-kanak lelaki potensi peningkatan kesihatan seksual melalui komunikasi lebih baik mengenai penggunaan kondom.

Kesesuaian politik dan kemahuan politik dalam mengorak sistem sosial baru yang lebih saksama bagi wanita dan lelaki harus dibincangkan dengan lebih serius sekiranya masyarakat inginkan sebuah negara yang mampu berdaya saing di persada antarabangsa.

Marilah kita bersama mengasuh dan membimbing generasi muda untuk saling hormat sesama lelaki dan wanita.

* Ivlynn Yap merupakan Penaung dan Penasihat Utama Krisis Komunikasi, Citrine One, sebuah syarikat penasihat komunikasi tempatan yang mempunyai rakan syarikat di lapan negara di Asia Pasifik


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!