X

Kindly register in order to view this article
!

Hati-hati ada yang sedang intai duit i-Sinar

A
A

PADA 28 Februari lalu, Sinar Harian mengeluarkan laporan berhubung 10 perkara yang akan dilakukan orang ramai terhadap wang i-Sinar. Sepuluh perkara itu adalah bayar hutang, berniaga, simpan dalam Amanah Saham Bumiputera (ASB), beli barang keperluan pendidikan dan sediakan tabung kecemasan.

Selain itu, ada yang mengambil kursus persediaan, membeli emas, tampung kos sara hidup, beli barang keperluan kerja dan beli barang peribadi. Laporan itu mendapat pelbagai reaksi daripada orang ramai, malah ada yang memberikan reaksi negatif dan mengatakan bahawa duit itu adalah hak peribadi.

Tujuan laporan itu dikeluarkan bukanlah untuk mengajar sesiapa tentang cara untuk membelanjakan wang i-Sinar, sebaliknya laporan berita komprehensif manfaat diperoleh rakyat.

Bagaimanapun, kita juga ingin menasihati orang ramai supaya berhati-hati dengan ‘durian runtuh’ yang sudah mula diterima sejak kelmarin.Kebimbangan itu ada asasnya kerana ada seorang sahabat mendedahkan terdapat pihak-pihak tertentu sudah mula aktif menawarkan pelaburan yang diragukan.

Katanya, perkara itu melibatkan ahli keluarga sendiri dan bimbang jika wang i-Sinar yang sudah boleh dikeluarkan akan digunakan bagi tujuan tersebut.

Jika kita imbas kembali menerusi laporan akhbar tahun lalu, pihak polis menerima 672 laporan penipuan membabitkan sindiket pelaburan haram yang mengakibatkan mangsa mengalami kerugian RM93.7 juta.

Daripada jumlah laporan itu, 467 daripadanya adalah pelaburan secara dalam talian dengan kerugian dialami mangsa mencecah RM52.3 juta, manakala bakinya penipuan pelaburan secara bersemuka (RM41.4 juta).

Penipuan

Ia menunjukkan bahawa jumlah kes melibatkan penipuan berkaitan pelaburan memang banyak dan terus berlaku. Malah, menerusi laman sesawang Bank Negara juga terdapat 438 jenis pelaburan dan syarikat yang didapati melakukan penipuan sejak tahun 2012.

Bagi memastikan orang ramai tidak menjadi mangsa, BNM turut mengeluarkan tips bagi mengenal pasti skim pelaburan yang tidak sah dan meragukan.

Kebiasaannya, pemilik skim tersebut akan mengaku sebagai ‘pakar pelaburan’ dan mendakwa syarikat mereka mempunyai ‘rekod prestasi cemerlang’ serta memberikan testimonial daripada ‘pelanggan’ demi meyakinkan pelabur.

Mereka akan menawarkan pulangan lebih tinggi berbanding kadar pasaran dan membuat jaminan bahawa skim tersebut mempunyai risiko rendah atau tiada risiko langsung.Kebanyakan pengendali skim pelaburan tidak sah akan berkata bahawa skim mereka beroperasi di luar negara dan tidak memerlukan lesen daripada pengawal selia di Malaysia atau mengaku mereka sudah pun mempunyai lesen yang sepatutnya daripada pihak berkuasa.

Malah, ada pengendali skim yang berkeras bahawa aktiviti mereka tidak memerlukan lesen.

Mereka akan menyarankan untuk membeli atau menjual saham tertentu dan khidmat nasihat mereka dihantar kepada pelanggan melalui e-mel atau khidmat pesanan ringkas (SMS), laman sesawang yang dilindungi kata laluan rahsia serta pertemuan peribadi.

Pengendali skim juga mengiklankan perkhidmatan mereka melalui e-mel rawak dan pesanan-pesanan yang ditinggalkan di papan kenyataan dan forum atas talian.

Laman sesawang mereka direka khas menyerupai perniagaan sah dan dilengkapi dengan harga saham masa nyata (real-time), ulasan pasaran, berita serta pautan ke laman sesawang kewangan yang lain.

Mangsa biasanya terpedaya apabila pengendali skim memberikan pulangan awal yang tinggi. Taktik itu digunakan untuk menjerat pelabur baharu.

Jangka hayat skim pelaburan itu bergantung kepada pengambilan pelabur baharu. Dana yang diperoleh daripada pelabur baru akan digunakan untuk membayar dividen kepada pelabur sedia ada. Skim pelaburan ini akan gagal sekiranya tiada pelabur baharu.

Akan tetapi, pengendali skim pelaburan tidak sah ini akhirnya akan melarikan diri dengan wang yang dikumpul apabila dia berasa suatu yang tidak kena akan terjadi, sekali gus menyebabkan pelabur mengalami kerugian.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!