X

Kindly register in order to view this article
!

Penceramah bebas terima ganti rugi RM450,000

Ahmad Dusuki (memakai kopiah) membaca doa tanda kesyukuran dengan keputusan mahkamah, ketika di hadapan perkarangan Kompleks Mahkamah Kuala Terengganu pada Selasa. Foto: Ihsan Facebook Admin
A
A

KUALA TERENGGANU - Mahkamah Sesyen di sini pada Selasa bersetuju menetapkan taksiran ganti rugi berjumlah RM450,000 untuk kedua-dua kes saman fitnah Pengerusi Amanah Marang, Miqdad Zakaria terhadap penceramah bebas, Ahmad Dusuki Abdul Rani.

Miqdad Zakaria selaku defendan diarah membayar jumlah penuh sebanyak RM450,000 untuk kedua-dua kes saman fitnah kepada Ahmad Dusuki Abdul Rani selaku plaintif.

Penolong Kanan Pendaftar Norina Maludin membuat keputusan itu setelah menilai keterangan oleh plaintif dan hujahan peguamnya sebelum bersetuju dan memberikan taksiran ganti rugi sebanyak RM200,000 bagi ganti rugi am beserta kos untuk kes pertama.

Kes kedua pula sebanyak RM200,000 bagi ganti rugi am dan RM50,000 untuk ganti rugi teladan beserta kos.

Ahmad Dusuki diwakili firma Tetuan Srihana Mohamad & Partners melalui peguamnya, Mohd Jamil Yaacob dan Wan Srihana Wan Mohamad.

Dalam hantaran Facebook pada Selasa, Ahmad Dusuki mengharapkan agar setiap para pemfitnah mengambil iktibar daripada setiap tulisan mahupun ucapan yang keluar di bibir.

"Moga ALLAH selamatkan kita semua dari sifat keji itu. Ini baru Mahkamah dunia, ada satu lagi mahkamah akhirat. Kemenangan ini untuk perjuangan Islam," tulisnya.

Sebelum ini, Miqdad dalam Facebook peribadi miliknya ada menulis kata-kata berunsur fitnah yang berbunyi: "Sebab masa hidup suka sebar Hadis palsu...." yang diterbitkan pada 22 April 2018.

Saman kedua pula dibuat atas kata fitnah: "Dasuku Al Kazzab...". Kata-kata fitnah itu diterbitkan juga di Facebook beliau pada 14 Julai 2020.

Pada 2 Oktober tahun lalu, plaintif pernah menghantar tuntutan kepada defendan agar membuat permohonan maaf tetapi tiada jawapan sebelum plaintif menfailkan saman pada 14 Oktober tahun lalu.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!