X

Kindly register in order to view this article
!

Masa peperiksaan SPM 2020 sesi petang ditunda 15 minit

Waktu mula peperiksaan SPM 2020 sesi petang dipinda dari jam 2 petang kepada 2.15 petang bagi memberi ruang kepada calon berehat, makan dan menunaikan solat. - Foto Bernama
A
A

SHAH ALAM - Jadual masa sesi petang peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020 ditunda selama 15 minit berkuat kuasa pada Isnin hingga 25 Mac depan.

Lembaga Peperiksaan Kementerian Pendidikan Malaysia (LPKPM) memaklumkan, waktu tamat peperiksaan juga akan dilanjutkan selama 15 minit.

"Waktu mula peperiksaan sesi petang dipinda dari jam 2 petang kepada 2.15 petang. Dengan pindaan ini, waktu tamat peperiksaan juga akan dilanjutkan selama 15 minit.

"Pindaan ini berkuat kuasa mulai 1 Mac 2021 (Isnin) hingga tamat peperiksaan SPM 2020 pada 25 Mac 2021 (Khamis).

"Pindaan ini bertujuan untuk memberi ruang dan keselesaan kepada calon berehat, makan dan menunaikan solat sementara menunggu waktu mula peperiksaan bagi sesi petang," menurut LPKPM dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Tambah kenyataan itu, pindaan tersebut dibuat demi kepentingan dan kebajikan calon bagi memastikan kelancaran pengurusan peperiksaan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

"Sehubungan itu, LPKPM memohon kerjasama semua pihak yang terlibat dengan peperiksaan SPM 2020 termasuk calon, ibu bapa, petugas peperiksaan, pihak sekolah, Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) serta Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) untuk mengambil perhatian dan tindakan berkaitan," katanya.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!