X

Kindly register in order to view this article
!

Tiada bahagian Bersatu di Perak bubar

Maklumat berkaitan pembubaran Bahagian Bersatu Perak yang tular, sejak semalam.
A
A

SERI ISKANDAR - Pembubaran dalam Bersatu Perak tidak melibatkan bahagian sebaliknya hanya jawatankuasa di bahagian-bahagian yang didapati tidak berfungsi.

Pengerusi Bersatu negeri, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata, menerusi Mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu, didapati sebilangan besar Bahagian Bersatu di Perak berdepan masalah jawatankuasa.

"Antaranya barisan jawatankuasa keluar daripada parti, tidak aktif dan sebahagiannya tidak dapat dikesan. Maka kepimpinan Bersatu Pusat membuat keputusan untuk membubarkan jawatankuasa di bahagian-bahagian tersebut.

"Ini adalah satu usaha dari segi pentadbiran untuk memperkemaskan jentera parti," katanya ketika mengulas dakwaan terdapat Bahagian Bersatu Perak menerima surat pembubaran seperti yang tular di media sosial sejak semalam.

Maklumat yang dikongsi itu menyebut tiga Bahagian Bersatu iaitu Gerik, Lenggong dan Bagan Serai menerima surat pembubaran sementara bahagian lain bakal menerima surat sama.

Ahmad Faizal berkata, pembubaran sesuatu bahagian perlu dibuat melalui Jabatan Pendaftaran Pertubuhan dan melalui pelbagai pihak.

"Ini hanyalah libatkan jawatankuasa, apabila melihat jentera itu tidak berperanan, maka kita perlu bubarkan jawatankuasa untuk mengukuhkan parti Bersatu di Perak," katanya.

Difahamkan, daripada 24 Bahagian Bersatu Perak, hanya 13 daripadanya terlibat dalam pembubaran jawatankuasa.

Terdahulu, Ahmad Faizal ditemui pada majlis penyerahan kunci Rumah Perakku Program Perumahan Rakyat (PPR) Seri Iskandar.

Sebanyak 99 unit rumah berjaya disiapkan, April tahun lalu dengan tawaran harga RM35,000 berbanding kos pembangunan sebenar RM158,000.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus