X

Kindly register in order to view this article
!

Qatar sambut baik keputusan masukkan wilayah Palestin bawah ICC

ICC terletak di The Haque, Belanda.
A
A

DOHA - Qatar pada Rabu menyambut baik keputusan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) memasukkan wilayah Palestin yang diduduki di bawah bidang kuasanya, merintis jalan kepada siasatan melakukan jenayah antarabangsa terhadap rakyat Palestin.

Duta Qatar ke Geneva, Ali Khalfan Al Mansouri berkata demikian ketika dialog interaktif mengenai laporan Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk Hak Asasi Manusia mengenai pertanggungjawaban dan keadilan untuk semua pelanggaran undang-undang antarabangsa di wilayah Palestin yang diduduki, termasuk Baitulmaqdis Timur.

Al-Mansouri berkata, mereka telah meneliti laporan itu dan mengutuk keras tindakan berterusan Israel melanggar undang-undang dan melakukan jenayah terhadap rakyat Palestin, lapor Agensi Berita Qatar (QNA).

Masyarakat antarabangsa berulang kali menekankan tindakan Israel ke atas Palestin melanggar undang-undang antarabangsa dan berdasarkan Konvensyen Geneva Keempat, ia dianggap jenayah perang di bawah Statut Rom 1998.

Beliau menggesa masyarakat antarabangsa untuk mengambil semua langkah perlu bagi mengakhiri pencerobohan dan penempatan Israel di tanah Arab, melindungi rakyat Palestin, memastikan semua hak Palestin yang sah dikembalikan selain penubuhan sebuah negara Palestin yang merdeka dan berdaulat maju berdasarkan sempadan 1967, dengan Baitulmaqdis sebagai ibu negara. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!