'Jangan bila jadi kerajaan, kita lupa diri'

Loh Sze Yee ketika mengambil bahagian dalam perbahasan, hari ini.
A
A

IPOH - Laporan audit pengurusan dan kewangan membabitkan jabatan kerajaan, badan-badan berkanun, pihak berkuasa tempatan dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) perlu dibentang dalam Dewan Negeri.
Mencadangkan perkara itu, Loh Sze Yee (DAP-Jalong) berkata, ia satu langkah memastikan segala perbelanjaan kerajaan diurus secara berhemah dan telus.
Menurutnya, tanpa audit dan pemantauan, ada pihak mengambil kesempatan menggunakan kedudukan untuk melakukan pelbagai bentuk penyelewengan dengan sewenang-wenangnya.
"Kita minta kerajaan agar secara konsisten menjalankan audit setiap tahun terhadap badan-badan ini dan laporannya dibentangkan dalam Dewan Negeri.
"Saya merasakan kita semua perlu tahu ke mana duit dibelanjakan dan adakah orang yang diamanahkan menjalankan tanggungjawab telah membelanjakan duit mengikut tatacara dan aturan ditetapkan," katanya ketika mengambil bahagian dalam perbahasan Bajet Negeri 2019, hari ini.
Beliau berkata, adalah penting bagi mengelak terjadinya penyelewengan yang bukan sahaja merugikan wang rakyat, tetapi mencalar imej kerajaan negeri.
Katanya, isu seperti siasatan kes penyelewengan membabitkan Pusat Kerjaya Amanjaya (Peka), tidak wajar berulang.
"Ini adalah harapan rakyat yang disandarkan pada kerajaan, mereka mahu kerajaan yang bertanggungjawab, bersih, cekap dan amanah," katanya.
Dalam perkembangan sama, beliau turut mengingatkan barisan pentadbiran kerajaan tidak berdalih dengan pelbagai alasan atau memberi sendiri suatu jalan keluar dalam menunaikan janji dalam manifesto.
"Jangan pula bila kita jadi kerajaan kita mula lupa diri, lupa zaman kita di jalan raya, zaman tiada apa apa.
"Janji tetap janji, jika kita tidak mengotakan janji, tidak bergelar manusia jauh lagi YB (Yang Berhormat)," katanya.
Beliau turut meminta semua pihak tidak sesekali membangkitkan isu perkauman yang boleh mencetuskan api permusuhan.
"Perkara sebegini perlu dibendung dengan segera kerana jika ia tidak dikawal, ia boleh menjadi satu masalah besar," katanya.


Bermula dengan hanya RM5 anda telah menyokong Berita Fakta dan Komprehensif kami, sokong berita kami.
Terima Kasih Rakyat Malaysia