X

Kindly register in order to view this article
!

KWSP digesa percepat proses kelulusan automatik i-Sinar

UNI MLC menggesa KWSP mempercepatkan proses kelulusan automatik kemudahan i-Sinar untuk memudahkan urusan pencarum mengeluarkan wang simpanan mereka.
A
A

KUALA LUMPUR - Majlis Rangkaian Kesatuan Sekerja Antarabangsa Malaysia (UNI MLC) menggesa Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mempercepatkan proses kelulusan automatik kemudahan i-Sinar untuk memudahkan urusan pencarum mengeluarkan wang simpanan mereka.

Presidennya, Datuk Mohamad Shafie BP Mammal berkata, pihaknya yakin KWSP mempunyai sistem yang terurus bagi membolehkan proses kelulusan dibuat dengan pantas memandangkan pencarum mempunyai akaun KWSP sedia ada dan tidak perlu mengambil masa panjang.

“UNI MLC mengalu-alukan keputusan kerajaan yang dalam proses memansuhkan syarat kemudahan i-Sinar. Ia selari dengan pendirian UNI MLC yang tidak mahu pencarum KWSP terbeban dengan pelbagai kesukaran ketika mahu mengeluarkan wang simpanan itu,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz pada Khamis dilaporkan berkata, KWSP dalam proses memansuhkan syarat kemudahan i-Sinar untuk menambah baik inisiatif tersebut selepas mengambil kira maklum balas awam dan juga atas nasihat Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Mohamad Shafie dalam pada itu turut mencadangkan agar jumlah pengeluaran RM1,000 setiap bulan dapat dinaikkan kepada sekurang-kurangnya RM2,000 sebulan sekali pengeluaran kerana setiap pencarum menghadapi cabaran yang berbeza.

“Ada antara mereka terpaksa membayar hutang dan lain-lain keperluan harian bagi menampung kos sara hidup, tambahan pula ada yang telah hilang pekerjaan, malah ada gaji yang dipotong dan sebagainya,” tambahnya. - Bernama

ARTIKEL BERKAITAN KWSP dalam proses mansuh syarat i-Sinar: Tengku Zafrul


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!