X

Kindly register in order to view this article
!

Sabtu | 02 Julai 2022

Eksport kelapa sawit sumbang RM72.8 billion tahun lalu

Mohd Khairuddin Aman Razali
A
A

SHAH ALAM - Industri minyak sawit Malaysia menjana sekitar RM72.8 bilion melalui eksport minyak sawit dan produk-produk hasil bumi negara ke pasaran antarabangsa sepanjang tahun lalu.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali, jumlah itu jauh lebih tinggi iaitu kira-kira 14.18 peratus berbanding RM63.73 bilion yang dicatatkan pada tahun 2019 dan tertinggi semenjak tahun 2017 dengan RM77.9 bilion.

Menurutnya, status industri sawit sebagai salah satu daripada empat penyumbang terbesar ekonomi di Malaysia selama 15 hingga 18 tahun kebelakangan ini membuktikan bahawa industri minyak sawit sangat penting kepada negara kecil yang membangun seperti Malaysia.

Katanya lagi, penanaman sawit secara komersial di Malaysia mula menjadi rancak terutamanya pada tahun 1960-an lalu berkembang menjadi satu industri yang sangat penting kepada negara.

"Genap 104 tahun kemudiannya, Malaysia hari ini dikenali sebagai negara pengusaha dan pengeksport minyak sawit terkemuka di dunia di mana minyak sawit dan produk-produknya boleh ditemui di lebih 70 buah negara di seluruh dunia.

"Dalam senario tempatan, peranan minyak sawit terhadap pembangunan sosioekonomi di negara ini telah didokumentasikan dengan baik.

“Saya pasti anda semua mengetahui kisah Felda yang telah mengambil golongan miskin di luar bandar sebagai pekebun kecil untuk mengusahakan tanaman sawit dalam skim pembangunan tanah-tanah rancangan pada tahun 1960-an,” katanya sempena Pelancaran Maya Kempen ‘Sawit Anugerah Tuhan’ pada Rabu.

Mengulas lanjut katanya, ini diikuti dengan penubuhan skim pembangunan tanah yang serupa seperti Felcra, Kesedar dan Salcra yang meluaskan jangkauan ke lebih banyak lokasi di seluruh negara dan menjana lebih banyak peluang pekerjaan untuk golongan miskin ini.

Menurutnya, pada hari ini kira-kira 450,000 pekebun kecil dan keluarga mereka bergantung kepada tanaman sawit ini untuk hidup.

Beliau berkata, pelancaran maya Kempen Sawit Anugerah Tuhan itu adalah berlainan berbanding acara-acara yang pernah diadakan oleh pihak kementerian sebelum ini.

“Adalah menjadi tanggungjawab kami menjaga SOP yang wajib dipatuhi, seperti yang telah ditetapkan oleh kerajaan supaya menjadi contoh yang baik kepada masyarakat.

"Dengan itu, dalam melaksanakan program ini dalam era normal baharu, kebanyakan aktiviti berkaitan Kempen Sawit Anugerah Tuhan akan diadakan dalam talian dan juga secara maya," katanya.

Sehubungan itu, beliau memaklumkan satu laman web khas telah disediakan untuk tujuan tersebut iaitu www.sawit.com.my.

Beliau menyeru orang ramai supaya melayari laman web itu untuk mendapatkan maklumat tentang minyak sawit Malaysia serta mengikuti perkembangan semasa aktiviti-aktiviti yang dijalankan semasa kempen termasuk peraduan dengan pelbagai tawaran hadiah menarik.


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!