X

Kindly register in order to view this article
!

Hanya 34 peratus pekerja warga asing di Terengganu disaring

Hanya 34 peratus atau 2,455 pekerja warga asing di Terengganu telah menjalani ujian saringan Covid-19 setakat ini. - Gambar hiasan
A
A

KUALA TERENGGANU - Hanya 34 peratus atau 2,455 pekerja warga asing di Terengganu telah menjalani ujian saringan Covid-19 setakat ini, kata Pengarah Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) Terengganu, Farihah Che Husin.

Beliau berkata, seramai 4,868 pekerja warga asing pula masih belum menjalani ujian saringan tersebut.

“Terdapat seramai 7,323 pekerja warga asing kini bekerja di bawah 477 majikan di seluruh negeri dalam pelbagai sektor seperti pertanian, perhutanan, perikanan dan perladangan. Kita harap majikan segera melakukan saringan ke atas pekerja sebelum 28 Februari ini," katanya kepada Bernama di sini.

Baru-baru ini, Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan memaklumkan majikan yang gagal membuat ujian saringan Covid-19 terhadap pekerja asing hingga 28 Februari ini boleh menyebabkan Pas Lawatan Kerja Sementara (PLKS) pekerja asing mereka tidak akan diperbaharui.

Dalam pada itu, Farihah berkata, di bawah Program Saringan Covid-19 Bagi Pekerja Asing, Perkeso telah melantik 10 klinik panel untuk melakukan ujian saringan iaitu enam di Kuala Terengganu, dua di Kuala Nerus dan masing-masing satu di Kemaman dan Dungun.

Beliau berkata, sebagai langkah proaktif memastikan majikan menyaring pekerja mereka, Perkeso menubuhkan pasukan ‘task force’ bersama Jabatan Tenaga Kerja dan Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan bagi mengingatkan mereka untuk menyaring para pekerja.

Katanya, selain itu, pasukan ‘task force’ berkenaan akan bekerjasama dengan beberapa lagi agensi berkaitan untuk mengadakan lawatan mengejut ke tempat tinggal warga asing bagi memastikan prosedur operasi standard (SOP) dipatuhi oleh mereka dan majikan. - Bernama

ARTIKEL BERKAITAN: Saringan Covid-19 pekerja asing diperluas ke seluruh negara


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!