X

Kindly register in order to view this article
!

Pasaran getah dijangka meningkat minggu depan

Gambar hiasan.
A
A

KUALA LUMPUR - Pasaran getah Malaysia dijangka mencatat aliran dagangan lebih tinggi pada minggu depan berikutan pengukuhan permintaan ketika pengeluaran dijejaskan oleh faktor musim daun luruh.

Mantan Presiden Pertubuhan Pengilang Sarung Tangan Getah Malaysia (Margma), Denis Low berkata, musim berkenaan yang berlaku lebih awal juga terbukti menjadi penyebab pengukuhan harga komoditi itu ketika ini.

“Keadaan hujan lebat yang berlaku juga akan terus menyebabkan bekalan berkurangan dan mencetuskan pembelian stok simpanan. Namun, ini pastinya satu berita yang baik untuk kalangan penanam kerana harga getah akan meningkat,” katanya kepada Bernama.

Beliau berkata hasil pengeluaran lateks pukal juga berkemungkinan berkurangan sebanyak 50 peratus.

Bagaimanapun, katanya, kalangan penggiat pasaran masih berhati-hati terhadap keadaan ekonomi yang perlahan di peringkat global berikutan penularan pandemik Covid-19 yang menjejaskan sentimen semasa.

Bagi minggu yang baru berakhir, pasaran getah kebanyakannya tinggi seiring dengan peningkatan harga minyak, penyusutan ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat serta harapan terhadap pakej bantuan di negara maju tersebut selain perkembangan usaha vaksinasi.

Pada 2 Februari lepas, Lembaga Getah Malaysia (LGM) bertindak mengaktifkan Insentif Pengeluaran Getah bagi Januari 2021 dengan bayaran ditetapkan pada kadar lima sen sekilogram di Semenanjung, 35 sen sekilogram di Sabah dan 25 sekilogram di Sarawak.

Bagi asas mingguan, SMR menokok 17.5 sen kepada 647.0 sekilogram manakala lateks pukal meningkat 24 sen kepada 556.0 sen sekilogram.

Pada jam 5 petang Jumaat, harga penutup LGM bagi SMR 20 berada pada 642.0 sen sekilogram manakala lateks pukal pada 559.0 sen sekilogram.

- Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!