X

Kindly register in order to view this article
!

Ahad | 17 Oktober 2021

Kenderaan barangan dibenar operasi semasa Tahun Baharu Cina

Kementerian Pengangkutan tidak akan melaksanakan perintah larangan kepada kenderaan barangan daripada beroperasi di jalan raya dalam tempoh perayaan Tahun Baharu Cina pada tahun ini. - Gambar fail
A
A

PUTRAJAYA - Kementerian Pengangkutan tidak akan melaksanakan perintah larangan kepada kenderaan barangan daripada beroperasi di jalan raya dalam tempoh perayaan Tahun Baharu Cina pada tahun ini, kata Menterinya, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Setiap tahun, menurutnya pihak kementerian mengeluarkan perintah larangan kepada kenderaan barangan daripada beroperasi di jalan raya bagi beberapa hari yang ditetapkan ketika perayaan Tahun Baharu Cina, yang bertujuan meningkatkan tahap keselamatan jalan raya serta mengelakkan berlakunya kesesakan.

“Namun begitu, memandangkan semua negeri kecuali Sarawak masih berada di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga 18 Februari dan PKP Bersyarat (PKPB) di Sarawak adalah sehingga 14 Februari, pihak kementerian tidak akan melaksanakan perintah larangan itu kepada kenderaan berat dalam tempoh sambutan Tahun Baharu Cina pada tahun ini,” katanya dalam kenyataan pada Khamis.

Ka Siong berkata, tiada halangan pengoperasian dikenakan bagi perkhidmatan perlu sepanjang tempoh PKP termasuk ketika musim perayaan Tahun Baharu Cina.

“Ini selari dengan peraturan sedia ada di sepanjang tempoh PKP dan PKPB termasuk melarang pergerakan rentas negeri dan daerah kecuali bagi sektor kritikal yang telah dibenarkan.

"Namun segala prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) perlu dipatuhi tanpa sebarang kompromi," katanya.

Sementara itu, Ka Siong berkata, Kementerian Pengangkutan telah mengemas kini Surat Pengesahan Pengoperasian Perkhidmatan Perlu (Essential Services) untuk kegunaan pemain industri pengangkutan dan logistik susulan pelanjutan tempoh PKP di seluruh negara kecuali Sarawak, sehingga 18 Februari.

Katanya, pengemaskinian itu dibuat dengan mengambil kira maklum balas serta input daripada para pemain industri pengangkutan dan logistik berkenaan isu di lapangan dan demi kepentingan rakyat.

"Pemain industri pengangkutan dan logistik yang telah berdaftar dipelawa memuat turun surat berkenaan melalui Sistem SMILE di pautan https://application.mot.gov.my.

“Kementerian Pengangkutan ingin menegaskan bahawa pemain industri pengangkutan dan logistik bertanggungjawab sepenuhnya untuk mematuhi syarat yang ditetapkan oleh kerajaan,” katanya.

Beliau berkata tindakan mengkompaun kesalahan selaras dengan Seksyen 25, Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit [Akta 342] akan dikenakan jika gagal mematuhinya. - Bernama


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!