Jakim sentiasa tambah baik SOP halal: Ahmad Marzuk

Ahmad Marzuk Shaari
Ahmad Marzuk Shaari
A
A
A

TUMPAT - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sentiasa menambah baik prosedur operasi standard (SOP) membabitkan status halal produk dan perkhidmatan.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Ahmad Marzuk Shaary berkata, Jakim juga melancarkan Kod QR pada aplikasi telefon pintar SmartHalal sebagai inisiatif memudahkan rakyat mengetahui status halal berhubung sesuatu produk atau perkhidmatan.

"Kes isu kartel daging masih di mahkamah, kita serah kepada mahkamah untuk buktikan dan di peringkat Jakim sentiasa menambah baik SOP," katanya kepada pemberita pada Isnin.

Terdahulu beliau menyampaikan Convection Oven sumbangan Tabung Musa’adah Covid-19 Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia berjumlah RM 62,695.25 kepada Pengarah Hospital Tumpat, Dr Aminah Rusmin Ghazali.

Sebuah akhbar tempatan berbahasa Inggeris pada Isnin melaporkan kartel daging telah memanfaatkan kelemahan dalam sistem semasa untuk mengimport daging yang membawa kepada amalan rasuah, termasuk tuntutan palsu, penyeludupan daging yang tidak diperakui, dan pembungkusan semula daging dengan logo halal palsu,

Akhbar tersebut turut mendedahkan seorang pegawai kanan yang bertanggungjawab memantau pintu masuk negara ini dan memiliki kuasa terlibat untuk membiarkan kontena dengan bekalan daging beku masuk ke negara ini.

Beberapa syarikat pengimport memanfaatkan fakta berkenaan untuk membawa daging yang tidak disahkan ke negara ini dengan sedikit atau sedikit halangan.

Ahmad Marzuk juga percaya semua ketua jabatan daripada agensi yang terpalit dengan isu kartel daging memberikan kerjasama kepada polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia untuk menjalankan siasatan lanjut.

Artikel Berkaitan:

Pada 2 Disember lalu, Sinar Harian membongkar taktik jahat kartel yang menyeludup daging sejuk beku dari China, Ukraine, Brazil dan Argentina sebelum membungkus semula daging berkenaan menggunakan logo halal dan menjualnya ke pasaran seluruh Malaysia dalam serbuan bersepadu pihak berkuasa di sebuah gudang di Senai.