X

Kindly register in order to view this article
!

Kerani sekolah redah hujan, banjir hantar bahan PdPR

Shafiq Shazwan Juhen sanggup meredah hujan dan banjir untuk menghantar bahan berkenaan ke rumah pelajar. -Foto Twitter Bernama
A
A

KOTA BELUD - Menyedari akan kepentingan setiap pelajar memperoleh bahan Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) seorang kerani sekolah di sini, Shafiq Shazwan Juhen sanggup meredah hujan dan banjir untuk menghantar bahan berkenaan ke rumah pelajar.

Usaha dilakukan Shafiq Shazwan, 23, kerani Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pekan II Kota Belud itu penting kerana talian internet di tempat tinggal pelajar di Kampung Pituru di sini yang menurut beliau bagaikan 'hidup segan mati tidak mahu', menyukarkan untuk mengikuti PdPR secara dalam talian.

Beliau berkata sebagai anak jati kampung itu dan bekas pelajar sekolah tersebut beliau amat memahami apa yang dihadapi pelajar terbabit, justeru beliau nekad menawarkan diri secara sukarela bagi membantu guru menyampaikan bahan PdPR buat pelajar mereka.

"Talian internet di kampung itu memang sangat perlahan apatah lagi ketika cuaca hujan, memang sukar untuk mengikut PdPR secara dalam talian... ada juga pelajar akan menghadapi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), jadi saya tidak mahu pelajar tercicir," katanya.

Menceritakan pengalaman memulakan usaha itu, beliau yang baharu setahun menjadi kerani sekolah itu berkata pada 7 Disember lalu selepas selesai bekerja pada jam 5 petang, beliau dengan rela hati membawa bahan PdPR tersebut untuk diserahkan kepada lebih 20 pelajar sekolah berkenaan yang tinggal di Kampung Pituru.

"Masa itu saya masih berulang alik dari kampung ke sekolah dan kebetulan guru sekolah perlu menyerahkan bahan itu kepada pelajar di Kampung Pituru dan saya dengan rela hati membawa bahan berkenaan.

"Bagi mengelak bahan itu basah, saya balut dengan plastik sebab masa itu saya minta kawan tolong hantar ke kampung dan dalam keretanya pula tiada payung, saya tiada pilihan melainkan meredah hujan dan banjir," katanya.

Shafiq Shazwan yang kini tinggal di perumahan guru sekolah itu berkata, beliau berdepan pelbagai cabaran antaranya membawa bahan seberat dua kilogram itu sambil meredah banjir sejauh dua kilometer demi menyampaikan bahan PdPR kepada pelajar yang memerlukan.

Beliau berkata, perjalanan dari kampung itu ke sekolah berkenaan sejauh kira-kira 20 kilometer dan jika berlaku banjir penduduk di kampung itu pasti akan terputus hubungan kerana hanya ada satu jalan utama sahaja yang menjadi penghubung untuk ke Pekan Kota Belud.

Sementara itu, pengetua sekolah berkenaan Jainol Sair berkata, penyampaian bahan PdPR itu merupakan pendekatan secara luar talian bagi membantu pelajar yang tidak mempunyai akses kepada internet supaya dapat mengikuti pembelajaran mereka.

Beliau berkata ia selaras dengan budaya peduli yang diamalkan di sekolah berkenaan iaitu menerapkan agar setiap warga sekolah termasuk komuniti sentiasa mengambil berat tentang peranan masing-masing untuk membantu kumpulan sasar.

Jainol berkata, pihak sekolah akan menghantar bahan-bahan PdPR ke kampung-kampung dengan bantuan Persatuan Ibu Bapa Guru (PIBG) atau pengawal sekolah kepada ibu bapa untuk diserahkan kepada anak masing-masing.

"Dalam keadaan pandemik ketika ini, pihak sekolah menggunakan pendekatan budaya peduli ini untuk bersama-sama menyampaikan maklumat khususnya dalam mendidik anak-anak kerana itulah yang kita harapkan," katanya. - Bernama


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!