X

Kindly register in order to view this article
!

Jumaat | 01 Julai 2022

Penarafan Moody's bukti disiplin fiskal kerajaan teguh

TENGKU ZAFRUL
A
A

KUALA LUMPUR - Pengesahan penarafan mata wang tempatan dan asing jangka panjang Malaysia pada A3, dengan unjuran yang stabil oleh Moody’s merupakan bukti disiplin fiskal kerajaan yang teguh dan prospek pertumbuhan jangka sederhana yang kukuh, disokong oleh keberkesanan langkah pengekangan pandemik Covid-19 yang berkesan.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata, ini juga mencerminkan keyakinan Moody’s terhadap Malaysia dalam kitaran penilaian penarafan kredit yang mencabar di peringkat global, di mana agensi-agensi penarafan kredit antarabangsa telah melaksanakan lebih 220 tindakan penarafan negatif sejak bermulanya pandemik ini.

Beliau berkata, kerajaan kekal komited ke arah konsolidasi fiskal jangka sederhana serta memastikan kemampanan fiskal negara.

“Sepanjang dekad yang lalu, kerajaan telah berjaya mengurangkan defisit fiskal daripada 6.7 peratus kepada 3.4 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). Defisit fiskal 2020 dijangka antara yang terendah berbanding negara berpenarafan kategori A- yang lain, hasil usaha penyusunan semula peruntukan perbelanjaan yang berkesan.

“Ini merupakan suatu pencapaian yang baik dalam suasana yang amat mencabar ini,” katanya dalam kenyataan pada Khamis.

Beliau berkata, kerajaan menyasarkan pengurangan defisit daripada 6.0 peratus daripada KDNK pada tahun kepada 5.4 peratus daripada KDNK pada 2021, seterusnya mengurangkan defisit fiskal kepada purata 4.5 peratus daripada KDNK dalam jangka sederhana.

Inisiatif reformasi utama ini akan berpandukan kepada Rangka Kerja Fiskal Jangka Sederhana (MTFF) serta penggubalan Akta Tanggungjawab Fiskal, bagi menambah baik disiplin, tadbir urus serta ketelusan fiskal berdasarkan amalan terbaik antarabangsa, katanya.

Tengku Zafrul berkata, penarafan kredit negara kekal kukuh, disokong oleh kedudukan luaran yang berdaya tahan serta pasaran bon domestik yang maju.

“Malaysia telah mencatat lebihan akaun semasa yang konsisten sejak dua dekad yang lalu dengan rizab antarabangsa yang mencukupi dan pemegangan aset luaran oleh institusi kewangan dan syarikat korporat yang tinggi, serta kedudukan aset mata wang asing bersih berjumlah RM1 trilion atau 71.8 peratus daripada KDNK,” katanya.

Beliau berkata, kadar tukaran asing yang fleksibel juga mencerminkan kemampuan Malaysia untuk menyerap sebarang kejutan luaran, selain daya tahan terhadap kejutan luaran serta turut disokong oleh kecairan pasaran modal Malaysia yang tinggi dan mendalam dengan permintaan terhadap terbitan sekuriti kerajaan yang kekal tinggi.

Dari sudut pengantaraan kewangan, kedudukan institusi perbankan di Malaysia adalah lebih kukuh berbanding tahun-tahun terdahulu, hasil pembinaan penampan modal serta amalan pengurusan risiko yang baik, sekali gus ini akan terus meletakkan sistem perbankan pada kedudukan yang baik untuk menyokong aktiviti pembiayaan dan ekonomi secara keseluruhannya, katanya.

Beliau berkata, Moody’s turut mengiktiraf kredibiliti dan keberkesanan struktur rangka institusi negara, khususnya dalam pelaksanaan dasar-dasar makroekonomi.

“Ini terbukti dengan pelaksanaan teratur dan sistematik langkah-langkah dasar oleh 53 kementerian dan agensi sejak Mac 2020. Pelaksanaan dasar juga dipantau dengan teliti, dengan laporan mingguan disiarkan oleh Unit Pelaksanaan dan Koordinasi Stimulus Ekonomi Antara Agensi Nasional (Laksana) di bawah Kementerian Kewangan bagi memastikan aspek ketelusan dalam perbelanjaan awam,” katanya.

Beliau berkata komitmen kerajaan terhadap keberkesanan pelaksanaan langkah dasar ini juga ditunjukkan dengan penggubalan Belanjawan 2021 bernilai RM322.5 bilion iaitu belanjawan terbesar di dalam sejarah negara.

Seterusnya, usaha ini juga dipertingkatkan dengan pelaksanaan pakej bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (Permai) bernilai RM15 bilion baru-baru ini yang telah memperkenalkan langkah baharu, serta menambah baik inisiatif sedia ada menerusi pertambahan peruntukan, pelaksanaan yang dipercepatkan atau peluasan skop pelaksanaan, katanya.

Beliau berkata pakej Permai juga bertujuan merapatkan jurang pelaksanaan antara pemberian bantuan segera kepada rakyat yang terkesan dengan bencana banjir dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), dengan pelaksanaan Belanjawan 2021.

Tengku Zafrul berkata melangkah ke hadapan, usaha pemulihan ekonomi negara akan terus dipacu oleh ekosistem perkhidmatan kesihatan awam, yang telah diperkukuhkan menerusi Permai.

“Selain daripada usaha menangani pandemik Covid-19 yang telah berjaya membolehkan Malaysia mencapai nisbah kes kematian kurang daripada 0.4 peratus, iaitu dalam lingkungan 5.0 peratus terendah di dunia, pemulihan ekonomi juga akan didorong dengan pelaksanaan program vaksinasi Covid-19.

“Program ini dijangka bermula pada awal Mac dan akan dilaksanakan secara berfasa antara 12 hingga 18 bulan, di mana lebih daripada 80 peratus rakyat Malaysia atau hampir 27 juta individu dijangka diinokulasi pada suku pertama 2022,” katanya.

Beliau berkata peningkatan permintaan luaran daripada rakan dagangan utama, dan kepelbagaian sektor ekonomi negara serta pelaksanaan berterusan projek infrastruktur dengan kesan pengganda tinggi akan memperkukuh pertumbuhan dan daya tahan ekonomi.

Usaha kerajaan menggalakkan pendigitalan dan pengadaptasian teknologi, serta insentif cukai dan pelaburan, akan mengekalkan Malaysia sebagai destinasi pelaburan terpilih serta meningkatkan prospek dan daya tahan ekonomi negara pada jangka panjang, katanya.

Tengku Zafrul berkata Rancangan Malaysia Ke-12 (2021-2025) akan menyediakan rangka tindakan untuk pertumbuhan yang mampan, yang bertujuan mengukuhkan prinsip keterangkuman sosioekonomi dan menjamin kelestarian alam sekitar.

“Melangkah ke hadapan, kerajaan yakin dengan asas ekonomi yang kukuh, disiplin fiskal yang baik serta langkah dasar yang berkesan akan membantu negara dalam menangani cabaran suasana pandemik Covid-19 ini secara strategik dan proaktif, seterusnya mengurangkan kesan negatif berkekalan ke atas ekonomi akibat pandemik ini bagi meletakkan negara dalam landasan yang kukuh untuk pemulihan ekonomi,” katanya.

Beliau berkata pandemik Covid-19 ini sememangnya merupakan satu titik penentu pada 2020, yang telah memberikan cabaran getir kepada kerajaan di seluruh dunia dalam menangani krisis kesihatan awam dan kemelesetan ekonomi secara serentak.

Menurut Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), ekonomi global menguncup 3.5 peratus pada 2020, dan dijangka mengalami kerugian sebanyak US$22 trilion bagi tempoh 2020-2025, katanya.

Beliau berkata sehingga kini, pakej rangsangan ekonomi global berjumlah sekitar US$12 trilion telah dilaksanakan oleh pelbagai kerajaan dan hutang awam global dijangka mencecah 100 peratus daripada KDNK pada 2020.

“Kerajaan Malaysia sendiri telah melaksanakan empat pakej rangsangan ekonomi yang komprehensif dengan nilai RM305 bilion atau sekitar 20 peratus daripada KDNK.

“Keempat-empat pakej rangsangan ekonomi yang diperkenalkan oleh kerajaan sepanjang 2020 dijangka dapat menyumbang sehingga empat mata peratusan kepada pertumbuhan KDNK negara, serta menetapkan ekonomi negara pada landasan pemulihan, dengan sasaran pertumbuhan ekonomi pada kadar 6.5 peratus hingga 7.5 peratus pada 2021,” katanya.

Beliau berkata unjuran ini adalah seiring dengan unjuran agensi antarabangsa seperti IMF dan Bank Dunia, masing-masing pada kadar 7.0 peratus dan 6.7 peratus. - Bernama


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!