X

Kindly register in order to view this article
!

Palestin terima vaksin Covid-19 pertengahan Februari

VAKSIN
A
A

RAMALLAH - Palestin akan menerima penghantaran vaksin Covid-19 pertama pada pertengahan Februari, kata seorang pegawai kanan kesihatan Palestin di Tebing Barat pada Rabu.

Wissam Sbeihat, pegawai yang bertanggungjawab atas fail Covid-19 di Kementerian Kesihatan Palestin, mengatakan 'proses vaksinasi akan segera dimulai' selepas vaksin tiba.

Sbeihat bagaimanapun tidak menyatakan berapa banyak dos yang akan diterima Palestin, atau nama penyedia vaksin berkenaan.

Beliau berkata, terdapat penurunan yang signifikan dalam jumlah kematian dan jangkitan baru setiap hari di wilayah Palestin dalam beberapa hari terakhir.

Pegawai itu juga menyebut bahawa kementerian kesihatan mengambil 200 sampel dari daerah Jenin di Tepi Barat utara untuk menguji strain Covid-19 baru, kami sedang menunggu hasilnya.'

Pada 21 Januari lalu, kementerian merekodkan 17 kes pertama strain Covid-19 baru di kawasan kejiranan Palestin di Yerusalem Timur.

Sementara itu, Menteri Kesihatan Palestin Mai al-Kaila pada hari Rabu mengatakan bahawa lima kematian dan 603 kes Covid-19 baru direkodkan di wilayah Palestin.

"Kementerian telah mencatatkan 176.679 kes yang disahkan, termasuk 1.982 kematian dan 165.677 pemulihan," tambahnya.- Xinhua


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!