X

Kindly register in order to view this article
!

Kelantan dikenal pasti antara lokasi perlombongan nadir bumi

Nik Abdul Mubin dan Siti A'iasah memegang dokumen MoA antara kedua-dua pihak secara dalam talian pada Selasa.
A
A

PUTRAJAYA - [DIKEMASKINI] Kelantan antara empat negeri dikenal pasti sebagai lokasi penyelidikan dan pembangunan ujian rintis perlombongan nadir bumi tidak beradioaktif (NR REE).

Ketua Pengarah Eksekutif Greensnow Technology Sdn Bhd (GTSB), Datuk Nik Abdul Mubin Nik Mahmood berkata, turut dikenal pasti adalah Perak, Pahang serta Kedah.

"Banyak lokasi untuk tujuan ini dikenal pasti di negara kita ini namun untuk permulaan kerja-kerja praperlombongan akan dimulakan di Kelantan, Perak, Pahang dan mungkin Kedah," katanya.

Menurutnya, GTSB bersedia menjalankan kerja praperlombongan itu dalam masa terdekat.

"Setelah mendapat kebenaran daripada Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk beroperasi, kita akan terus mulakannya," katanya pada sidang media sempena majlis penyerahan balas dokumen Perjanjian Kerjasama (MoA) antara GTSB dan kerajaan Malaysia yang diwakili oleh Agensi Nuklear Malaysia (Nuklear Malaysia).

Majlis diadakan secara dalam talian pada Selasa itu turut disertai oleh Ketua Pengarah Nuklear Malaysia, Dr Siti A'iasah Hashim dan beberapa tokoh akademik.

Melalui kerjasama itu, Nuklear Malaysia menerusi Bahagian Teknologi dan Pengurusan Sisa dan Alam Sekitar (BAS) telah diberi kepercayaan oleh GTSB untuk menjalankan projek kerjasama penyelidikan bagi meneroka nadir bumi.

Kos projek penyelidikan dan pembangunan (R&D) dibiayai sepenuhnya GTSB berjumlah RM450,500.

Tempoh diperuntukkan untuk R&D adalah selama 12 bulan dengan menggunakan teknik 'insitu leaching' untuk meleraikan unsur-unsur nadir bumi yang berharga seperti neodymium, praseodymium, cerium dan lain-lain yang terdapat dalam tanah liat dan batuan.

Nik Abdul Mubim berkata, menerusi output projek tersebut, ia dapat menghasilkan informasi berkaitan dengan keadaan keselamatan tanah dan air tanah sebelum kerja perlombongan dimulakan.

"Ini sekali gus mendapat gambaran berkaitan dengan sifat fizikal dan kimia air tanah serta impaknya sebelum perlombongan dilaksanakan," katanya.

Sementara itu, sebagai sebuah institusi penyelidikan awam dengan pengkhususan dalam penggunaan teknologi nuklear secara aman, Siti A'iasah berkata, kepakaran penyelidik di agensinya serta fasiliti mampu membantu pihak industri.

"Sejak kebelakangan ini nadir bumi telah menarik perhatian pelbagai pihak termasuk kerajaan negeri dan industri berkaitan.

"Nuklear Malaysia menyambut baik lamaran pihak GTSB menjalankan penyelidikan untuk meluaskan industri nadir bumi di Malaysia," katanya.

Menurutnya, hasil penyelidikan tersebut dapat mencetuskan industri baharu yang boleh menyokong usaha ke arah menjadikan Malaysia sebuah negara berteknologi tinggi.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!