X

Kindly register in order to view this article
!

Pertimbang bantu pelajar terkesan PdPR

Zulkifli (dua, kiri) menyampaikan bantuan persekolahan kepada wakil penerima di Masjid Taman Bandar Senawang, hari ini. - Foto Bernama
A
A

SEREMBAN - Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, pihaknya sedang merancang untuk membantu pelajar khususnya daripada golongan tidak berkemampuan yang terkesan dengan kaedah Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR).

Tanpa memperincikan bentuk bantuan dirancang, beliau berkata, bagaimanapun perkara itu perlu dilihat dengan teliti dan secara berfasa memandangkan ia melibatkan pelbagai kementerian lain.

“Saya memberi keyakinan penuh kepada Kementerian Pendidikan di samping saya juga telah mendengar banyak pandangan daripada pelbagai pihak, saya yakin apabila kita kolaborasi bersama semua agensi, kita akan melihat sudut yang lebih meluas lagi.

"Kita akan cuba santuni sebaiknya mengikut kesesuaian kerana ia turut membabitkan masalah dari segi capaian internet, kemampuan tempat tersebut dan sebagainya.. insya-ALLAH kita akan cuba tengok,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan ke projek dewan makan Masjid Kariah, Taman Bandar Senawang di sini pada Sabtu.

Dalam pada itu, beliau berkata, pihaknya telah membelanjakan lebih RM300,000 bagi bantuan banjir dan pasca banjir di 10 negeri termasuklah Pahang, Terengganu dan Kelantan bermula November tahun lepas sehingga ke hari ini melalui kerjasama pelbagai agensi.

Jelasnya, penglibatan dan kerjasama daripada sektor swasta serta badan bukan kerajaan (NGO) dalam menyalurkan bantuan kepada mangsa banjir juga amat menggalakkan. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!