X

Kindly register in order to view this article
!

'Covid-19 boys' laksana misi kawal pandemik Covid-19

Edouard de Vos dan Oscar Briou laksana misi kawal pandemik Covid-19 di bandar Brussels. - Foto Reuters
A
A

BRUSSELS - Setelah kehilangan pekerjaan semasa pandemik Covid-19, dua lelaki digelar 'Covid-19 boys' tampil melaksanakan aktiviti kebajikan dengan kerja-kerja basmi kuman di lokasi tumpuan awam selain memantau penjarakan fizikal serta galakan pemakaian pelitup muka dalam kalangan masyarakat.

Lapor Reuters, Edouard de Vos, 27, dan Oscar Briou, 26, berada di bandar itu dengan mengenakan pakaian pelindungan diri (PPE) serta sarung tangan sibuk ke hulu hilir untuk menyampaikan pesanan khidmat masyarakat agar terus berjaga-jaga semasa pandemik Covid-19.

Mereka kehilangan pekerjaan pada Mac tahun lalu.

"Kami menghabiskan masa ketika sekatan pergerakan fasa pertama dengan bersantai, namun sesuatu berlaku kepada kami dan semuanya menjadi jelas. Akhirnya kami memperbaiki diri untuk jadi lebih baik," kata bekas pekerja kilang sabun itu.

Melalui jalan sekitar bandar, mereka menasihatkan orang ramai untuk kekalkan jarak fizikal dan menegur wanita untuk memakai pelitup muka dengan sempurna.

"Ya anda betul. Benar. Kadang-kadang kita lupa," balas seorang wanita.

Bagaimanapun polis Brussels memberitahu tindakan mereka itu baik tetapi lebih bagus ia datang dari saluran rasmi pihak berkaitan.

Belgium adalah antara negara Eropah yang paling terjejas teruk wabak Covid-19 dengan merekodkan lebih 20,000 kematian dengan jumlah keseluruhan 684,000 kes.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!