X

Kindly register in order to view this article
!

Kumpulan Dinamik fokus menyediakan bahagian kesihatan

A
A

FOCUS Dynamics Group Berhad telah menubuhkan Focus Medicare dengan tujuan mewujudkan platform digital untuk produk penjagaan kesihatan over-the-counter (OTC), sebagai tambahan kepada rancangan strategiknya untuk memasukkan seluruh rangkaian produk pengguna berasaskan makanan ke dalamnya ekosistem.

Selain membekalkan produk perubatan OTC asas seperti sarung tangan nitril sekali pakai, organik pembersih berasaskan minyak tumbuhan dan topeng pembedahan boleh guna, Focus Medicare juga akan merangkumi makanan tambahan berasaskan nutrien dan organik dalam barisan produknya.

Fokus Medicare akan menerajui pengembangan ePharmacy, farmasi automatik dan pemantauan kesihatan aplikasi mudah alih, yang merupakan platform perkhidmatan inovatif untuk menyediakan pengguna dengan akses yang lancar kepada bekalan perubatan dan produk kesihatan.

Fokus juga akan bekerjasama dengan rakan kongsi ternama untuk mengembangkan penjagaan pelindung khusus industri produk seperti sarung tangan, topeng dan pembersih untuk industri makanan dan minuman, sedar keperluan norma semasa untuk keselamatan pengunjung dan kakitangannya.

"Penjagaan kesihatan dan kebersihan telah menjadi tumpuan utama pengguna untuk beberapa waktu sekarang, dan pada sembulan bulan terakhir di mana industri F&B terpaksa merevolusikan dirinya dengan yang baru norma, kesedaran mengenai makanan sihat dan produk kebersihan meningkat," Pengarah Eksekutif, Benson Tay dalam satu kenyataan pada Khamis.

Strategi untuk menggabungkan senarai produk makanan yang fokus pada kesihatan, suplemen pemakanan dan penggunaan kesihatan umum adalah tambahan lain untuk memperluas ekosistem yang dibangunkan oleh Focus Dynamics, menggunakan teknologi digital, inovatif konsep dan automasi untuk mewujudkan platform end-to-end dengan semua rakan kongsi, dengan pelbagai aliran pendapatan di seluruh ekosistem.

"Peralihan ke dalam penggunaan perubatan dan kesihatan OTC ini bukanlah perancangan jangka pendek tetapi akan menjadi perjalanan yang panjang dan menarik dalam mengembangkan pasar baru, seperti kita akan mendapat sumber dari rangkaian kami secara global untuk produk terbaik.

"Juga, fakta bahawa pasaran penjagaan kesihatan tempatan dijangka berkembang 127 peratus kepada RM127.9 bilion pada tahun 2027 menunjukkan bahawa sektor penjagaan kesihatan Malaysia adalah permata tersembunyi," katanya Benson.

Semasa merancang untuk mengelurkan topeng dan sarung tangan sekali pakai, Focus Medicare akan berusaha mendapatkan hak pengedaran untuk penggunaan unik, berasaskan kesihatan dan pencegahan yang akan berlaku baik dengan makanan tambahan dan produk berasaskan makanan lain yang bersifat perubatan atau berkaitan kesihatan.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!