X

Kindly register in order to view this article
!

Majikan tidak mohon pengakuan penginapan JTK

Keadaan penginapan pekerja asing yang diperiksa dalam operasi membabitkan dua premis di Jalan Masjid India, Kuala Lumpur pada Isnin.
A
A

PUTRAJAYA - Dua premis di Jalan Masjid India, Kuala Lumpur yang menyediakan penginapan kepada pekerja asing didapati tiada sebarang perakuan penginapan.

Kementerian Sumber Manusia (KSM) dalam kenyataan berkata, majikan terbabit tidak membuat sebarang permohonan untuk mendapatkan perakuan tersebut.

Dalam operasi yang dijalankan pasukan Task Force Program Saringan Kesihatan Covid-19 dan disertai oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) serta Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) pada Isnin lalu turut mendapati beberapa kesalahan lain di bawah Akta 446 yang dilakukan premis perniagaan tersebut.

"Kertas siasatan telah dibuka bagi membolehkan tindakan undang-undang diambil ke atas kedua-dua premis tersebut," katanya.

TFSKC-19 ditubuhkan KSM terdiri daripada Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia (JTKSM), Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) dan Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP).

Terdahulu, kerajaan mewajibkan majikan membuat Perakuan Penginapan bagi mematuhi Akta Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja 1990 atau Akta 446.

Setakat 31 Oktober 2020, kerajaan menerima permohonan Perakuan Penginapan membabitkan hanya 143,587 atau 8.89 peratus daripada 1.6 juta pekerja asing di negara ini.

Ia jelas menunjukkan bahawa majikan dan penyedia penginapan berpusat yang menyediakan penginapan kepada 1.4 juta pekerja asing di Malaysia masih gagal memohon perakuan itu daripada JTKSM.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!