X

Kindly register in order to view this article
!

ATM ada kuasa tahan individu ingkar PKP: Ismail Sabri

Ismail Sabri
A
A

KUALA LUMPUR - Angkatan Tentera Malaysia (ATM) berkuasa menahan individu melanggar prosedur operasi standard (SOP) semasa pelaksanaan Ordinan Darurat, namun penekanan lebih diberi kepada penugasan operasi benteng (Op Benteng), kata Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata, sehingga kini tugas ATM sama seperti biasa termasuk membantu Polis Diraja Malaysia (PDRM) memastikan SOP dipatuhi orang awam dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

"Untuk itu ATM masih membantu PDRM cuma dalam Op Benteng yang diterajui kami sebelum ini, kuasa menangkap pendatang asing tanpa izin adalah terbatas.

"Jadi bagi tempoh darurat ini, ATM diberikan kuasa sama seperti polis dengan tumpuan Op Benteng di kawasan sempadan negara terutamanya di lorong-lorong tikus bagi mengurangkan kemasukan pendatang asing tanpa izin di negara ini," katanya pada sidang akhbar perkembangan PKP, di sini pada Selasa.

Ismail Sabri berkata, sebelum Ordinan Darurat berkenaan dikuatkuasakan, kuasa ATM amat terbatas sewaktu mengekang kemasukan pendatang asing tanpa izin dalam Op Benteng kerana tiada kuasa menahan mereka.

Sebelum ini, Bernama melaporkan bahawa pegawai dan anggota ATM kini mempunyai bidang kuasa menahan dan mengambil tindakan terhadap mereka yang didapati melanggar PKP.

Perkara itu terletak di bawah pelaksanaan Ordinan Darurat, bidang kuasa tentera dan polis adalah sama dan ini akan memudahkan pengurusan Covid-19 dengan lebih baik.

Dalam perkembangan lain beliau berkata, pihak polis menahan seramai 590 individu kerana mengingkari PKP pada Isnin.

"Sejumlah 553 daripada mereka dikompaun sementara 35 lagi direman sementara dua individu dijamin semalam (Isnin). Mengenai Op Benteng pula, seramai lapan pendatang asing tanpa izin ditahan manakala 12 kenderaan darat dirampas," katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai penghantar makanan yang bekerja di restoran atau kedai makan persendirian sama ada dibenar melalui sekatan jalan raya (SJR), Ismail Sabri berkata, mereka dibenarkan melalui SJR sepanjang tempoh PKP.

"Bagaimanapun pengusaha makanan perlu memaklumkan kepada pihak polis serta mengeluarkan surat pengesahan majikan kepada pekerja terlibat manakala bagi penghantar makanan persendirian pula mereka boleh memaklumkan dan memohon sendiri kepada pihak polis," katanya.

Mengenai kebenaran melanjutkan operasi kedai makan kepada jam 10 malam, Ismail Sabri berkata, perkara tersebut masih dalam peringkat perbincangan dan penelitian dari pelbagai aspek.

"Kerajaan mengambil maklum dan prihatin mengenai rungutan dalam kalangan orang ramai yang bekerja dan tidak sempat membeli makanan untuk bawa pulang ke rumah pada waktu operasi sedia ada," katanya.

Ditanya cadangan untuk mengetatkan SOP susulan kes Covid-19 masih membimbangkan selepas tujuh hari pelaksanaan PKP, Ismail Sabri berkata, perkara itu akan dinilai dan diputuskan berdasarkan nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia sebelum PKP tamat Selasa depan.

Dalam pada itu, beliau berkata, kerajaan menekankan penguatkuasaan terhadap majikan dalam memastikan semua pekerja asing terutama di kilang dan tapak bina menjalani saringan Covid-19 serta mematuhi syarat SOP penginapan ditetapkan. - Bernama


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!