X

Kindly register in order to view this article
!

OKU tidak boleh ketinggalan

Gambar hiasan
A
A
OLEH kerana kerajaan bertindak balas terhadap penyebaran mendadak Covid-19 melalui langkah-langkah yang luas, kerajaan tidak boleh lupa bahawa sebahagian besar penduduk iaitu 15 peratus hidup dalam kecacatan dan kelumpuhan. Orang kurang upaya atau OKU tidak hanya sering berisiko mengalami komplikasi kesihatan yang serius tetapi OKU juga mempunyai keperluan sokongan tertentu dalam tempoh yang mencabar ini. Keperluan itu mesti diambil kira sejak awal menangani Covid-19.

Walaupun krisis yang sedang berlaku belum pernah terjadi sebelumnya, pengiktirafan terhadap piawaian hak asasi manusia antarabangsa mesti menjadi nadi respons negara terhadapnya. Ia menyatakan bahawa kerajaan harus mengambil semua langkah yang diperlukan untuk memastikan perlindungan dan keselamatan OKU dalam situasi risiko termasuk situasi konflik bersenjata, kecemasan kemanusiaan dan kejadian bencana alam.’Kerajaan dengan tepat menerapkan langkah-langkah jarak sosial untuk mengurangi penyebaran virus tetapi mereka tidak secara sistematik memperhatikan keadaan dan keperluan khusus OKU.

Seperti yang ditunjukkan oleh Pelapor Khas PBB mengenai hak-hak OKU – langkah-langkah pengekangan seperti jarak sosial dan pengasingan diri, tidak mungkin bagi mereka yang bergantung kepada sokongan orang lain untuk makan, berpakaian, ke tandas dan mandi.

Dalam hubungan ini peningkatan risiko gangguan terhadap perkhidmatan sokongan OKU semakin bertambah dan keutamaan bagi OKU.

Di mana-mana tempat, penyedia perkhidmatan sokongan dan pekerja sosial tersebut melaporkan masalah serius yang membahayakan kelangsungan perkhidmatan tersebut termasuk kekurangan kakitangan kerana penyakit atau tindakan pengurungan serta kekurangan peralatan pelindung diri secara umum yang membahayakan pekerja dan pengguna perkhidmatan.

Kerajaan mesti mengambil semua tindakan yang diperlukan untuk mengatasi masalah itu termasuk jika perlu dengan mengambil langkah luar biasa seperti prosedur pengambilan pekerja yang sangat diperlukan, mengutamakan perkhidmatan teras untuk OKU, memberi bantuan kewangan kepada OKU bagi menampung perbelanjaan tambahan yang disebabkan oleh keadaan dan menginteg-rasikan penyedia sokongan termasuk sokongan tidak formal kepada OKU dalam perancangan kecemasan awam seperti penyediaan peralatan serta latihan pelindung diri.

Ramai OKU juga masih kehilangan kebebasan mereka di tempat penjagaan yang besar termasuk institusi dan hospital psikiatri. Walaupun penghuni di institusi itu sering menghadapi pengabaian dan penjagaan kesihatan yang tidak mencukupi.

Terdapat juga keprihatinan yang semakin meningkat dalam kalangan OKU kerana sumber perawatan kesihatan untuk menyelamatkan nyawa semakin tertekan akibat pandemik.

Menjadi tugas utama untuk memastikan hal itu tidak terjadi dan untuk meyakinkan OKU bahawa mereka tidak akan mengambil risiko diskriminasi atas dasar kecacatan.

Perlunya maklumat yang telus dan mudah diakses mengenai Covid-19 dan langkah-langkah yang diambil untuk mengatasinya, dalam situasi di mana maklumat yang berpotensi menyelamatkan nyawa berkembang dengan cepat. Namun, informasi yang salah dan menyesatkan juga berkembang dengan mudah.

Dalam hal itu, OKU mempunyai pelbagai keperluan yang sangat khusus yang tidak dapat dipenuhi dalam banyak kesempatan dan ruang seperti mengambil langkah untuk membuat maklumat khusus untuk OKU di laman web utama berkaitan Covid-19.

Kerajaan berusaha untuk memberikan maklumat dalam versi mudah dibaca atau bahasa isyarat. Versi borang mudah dibaca yang diperlukan untuk meninggalkan rumah juga tersedia.

Kerja luar biasa yang dilakukan oleh NGO dalam domain itu mesti disokong dan diperkuat melalui semua saluran komunikasi yang ada. Kita berharap Covid-19 akan berlalu dengan kedatangan vaksin.

Kerajaan dengan tepat menerapkan langkah-langkah jarak sosial untuk mengurangi penyebaran virus, tetapi mereka tidak secara sistematik memperhatikan keadaan dan keperluan khusus OKU.”

*Mohd Fudzail Mohd Nor ialah seorang OKU yang pernah menjadi CEO syarikat di Dubai dan Abu Dhabi serta pernah memenangi lima Hadiah Sastera Perdana Malaysia.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!