X

Kindly register in order to view this article
!

CNAsia ceburi perbankan digital untuk wanita

Dari kiri: Pengarah Intcys, Wan Nurliyana Abdul Rahman, Penasihat MyWEW dan ahli Parlimen Pengerang, Datuk Seri Azalina Othman Said dan Pengarah Eksekutif CNAsia, Chang Chee Ching selepas menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) pada Khamis.
A
A

BALAKONG - CNAsia Corporation Bhd (CNAsia) hari ini mengumumkan kemasukannya ke dalam perniagaan perbankan digital wanita selepas menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Intcys Sdn Bhd (Intcys).

Women Empowering Women (MyWEW) adalah perusahaan sosial yang berpusat di Malaysia bertujuan untuk memperkasakan wanita, khususnya di sektor ekonomi.

Semasa pandemik Covid-19, wanita adalah salah satu kumpulan paling terjejas dengan ramai antara mereka kehilangan pekerjaan atau tidak dapat menjalankan perniagaan seperti biasa.

Situasi itu menyebabkan ramai daripada golongan wanita berdepan masalah kewangan yang besar dan terpaksa mencari sumber pendapatan lain.

MyWEW Digital Bank bermaksud menumpukan perhatian kepada pasaran wanita dan membantu wanita dalam mendapatkan perkhidmatan perbankan digital, termasuk pembiayaan keusahawanan, pinjaman mikro, memohon kad debit dan kredit seta membuka akaun bank digital.

"Secara amnya, setiap perniagaan perbankan digital yang memenuhi keperluan wanita adalah pasaran khusus yang menarik dan harus digalakkan kerana ini akan membantu semua wanita di negara ini.

"Melalui produk perbankan digital seperti ini, wanita berpendapatan rendah akan dapat mengakses kemudahan perbankan dalam talian untuk menjalankan perniagaan melalui telefon pintar, meningkatkan pendapatan mereka dan memperbaiki keadaan kewangan keluarga," kata Penasihat MyWEW dan ahli Parlimen Pengerang, Datuk Seri Azalina Othman Said.

Bank Negara Malaysia (BNM) pada Jumaat lalu mengeluarkan draf perundingan mengenai kerangka lesen untuk bank digital dan berhasrat untuk mengeluarkan lima lesen perbankan digital bagi membolehkan syarikat berlesen untuk mengendalikan bank digital tradisional di Malaysia atau perbankan Islam dan akan membuka permohonan dari 1 Januari hingga 30 Jun depan.

Sementara itu, Pengarah Intcys, Wan Nurliyana Abdul Rahman berkata, objektif utama MoU terbabit adalah untuk memohon lesen yang diperlukan dengan BNM dan pihak berkuasa lain yang sesuai untuk menjalankan perniagaan pemberian kemudahan kredit mikro yang disesuaikan terutamanya untuk wanita.

"Selain itu, objektif lain ialah untuk memohon lesen yang diperlukan dengan BNM untuk memohon, mengkaji dan menjalankan perniagaan perbankan digital untuk memenuhi keperluan wanita," katanya.

Menurut MoU, CNAsia berusaha melabur sejumlah RM400 juta untuk penubuhan konsortium perbankan digital wanita terbabit.

Pengarah Eksekutif CNAsia, Chang Chee Ching berkata, pihaknya melihat perbankan digital wanita sebagai trend masa depan.

"Semasa BNM membuka permohonan lesennya, kami percaya bahawa ia adalah langkah perniagaan yang bijak bagi CNAsia untuk pergi ke bank digital MyWEW," katanya.

Kedua-dua CNAsia dan Intcys akan mempelajari, menerapkan dan mematuhi syarat perlesenan yang dikenakan oleh BNM dan pihak berkuasa lain untuk mendapatkan lesen perniagaan digital.

Model perniagaan yang layak juga akan dikembangkan dan kedua pihak juga akan merumuskan cadangan untuk menjalankan perniagaan pemberian kemudahan kredit mikro.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!