X

Kindly register in order to view this article
!

A
A
SAYA mengambil sarjana dalam bidang halal di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan menghabiskan semester di kampus. Sebagai orang kurang upaya (OKU), saya ada memperjuangkan hak pelajar OKU.

Kemajuan telah dicapai tetapi perubahan institusi pendidikan tinggi datang pada tahap lambat.

Saya tidak pernah menyangka bahawa perjuangan selama bertahun-tahun untuk kemudahan dan penginapan akan dapat dicapai dalam sekelip mata sebagai produk pandemik Covid-19.

Pelajar kurang upaya telah berulang kali meminta untuk tidak hadir kuliah sebaliknya mengambil bahagian dalam pembelajaran tanpa perlu berada di dalam kelas secara fizikal.

Malangnya, pihak universiti secara rutin menolak permintaan untuk akses kelas jarak jauh. Menyebutnya sebagai tidak dapat dilaksanakan, sekarang mereka tiba-tiba memindahkan keseluruhan kurikulum dan operasi ke format dalam talian.

Namun, apabila perbelajaran dalam talian tidak lagi sesuai untuk majoriti, saya khuatir kemudahan kelas jarak jauh akan hilang untuk golongan minoriti terutama OKU.

Sebagai pelajar universiti yang OKU, saya biasanya akan memperuntukkan jumlah masa yang diperlukan untuk berjalan ke kelas. Sekarang, saya dapat bangun dan berjalan kaki ke meja saya untuk memulakan hari saya. Saya juga boleh bekerja dari katil saya.

Walaupun beberapa cabaran aksesibiliti fizikal yang dihadapi di kampus telah dikurangkan dalam format jarak jauh, lapisan pandemik Covid-19 ini tidak boleh dianggap sebagai akses berdaya saing.

Bagi mereka yang mempunyai akses terhad ke internet berkelajuan tinggi atau komputer peribadi, pembelajaran dalam talian sepenuhnya merupakan satu lagi halangan.

Pendidikan tinggi telah lama berjuang mewujudkan upaya yang diperlukan dari segi bahan dalam talian seperti menawarkan penerangan audio untuk video.

Kuliah berdasarkan video yang dibuat dengan cepat tidak dapat diakses kerana fakulti dengan cepat menukar kursus mereka.

Dalam banyak kes persekitaran dalam talian, kebolehcapaian menjadi lebih penting lagi untuk difikirkan.

Walaupun banyak tenaga pengajar sedang berusaha, harus diakui bahawa kita tidak boleh bergantung kepada mereka untuk membuat ruang digital yang adil ketika mereka hampir tidak dilatih untuk mengajar dalam bidang fizikal.

Universiti boleh dipuji kerana beralih ke dalam talian dengan pantas dan cekap.

Kita dapat lihat sekarang pemberhentian pembelajaran jarak jauh bukanlah hasil daripada perangkap teknologi atau organisasi, melainkan kurangnya menilai pengalaman pelajar OKU.

Selama bertahun-tahun memperjuangkan hak OKU, baru sekarang terbina struktur kelas online. Pandemik ini menunjukkan betapa cepatnya universiti dapat berinovasi di sebalik lebih 15 peratus populasi negara iaitu lebih 4.7 juta orang adalah OKU.

Perkembangan ini menggembirakan kerana mahasiswa dan pensyarah yang tidak mempunyai kecacatan turut mendapat faedah pembelajaran jarak jauh. Namun, saya bimbang tentang apa yang akan berlaku apabila pembelajaran secara biasa dimulakan semula.

Adakah pembelajaran dalam talian sebagai pilihan arus perdana akan ditamatkan secepat mungkin apabila persekitaran pembelajaran maya tidak lagi sesuai untuk universiti?

Adakah pelajar yang meminta pembelajaran jarak jauh akan diberitahu sekali lagi bahawa permintaan mereka ‘tidak masuk akal’ atau ‘tidak layak’ oleh pensyarah?

Ambil masa ini sebagai bukti konsep yang berhasil. Universiti telah menunjukkan bahawa mereka mengakui pembelajaran dalam talian mampu dilaksanakan malah setaraf dengan kursus secara langsung. Malah, universiti juga mengenakan bayaran yuran yang sama. Jangan salah anggap. Ini bukan kemenangan untuk pelajar OKU. Ini adalah pengakuan bahawa apabila sesuatu kemudahan menjadi keperluan majoriti, semua kaedah akan segera terpenuh.

Hakikatnya, kemajuan sebenar bermaksud memenuhi segala keperluan OKU atas dasar menghargai mereka sebagai mahasiswa, bukan hanya secara kebetulan atau disebabkan pandemik Covid-19!

* Mohd Fudzail Mohd Nor ialah seorang OKU yang pernah menjadi CEO syarikat di Dubai dan Abu Dhabi serta pernah memenangi lima Hadiah Sastera Perdana Malaysia.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!