X

Kindly register in order to view this article
!

Khatam al-Quran hiasi malam tahun baru

Masjid Mukim Padang Pak Amat, Pasir Puteh menghiasi sambutan tahun baharu 2021 dengan menganjurkan majlis khatam al-Quran.
A
A

PASIR PUTEH - Masjid Mukim Padang Pak Amat di sini menghiasi malam sambutan tahun baharu 2021 dengan menganjurkan Majlis Khatam al-Quran.

Imam Satu, Abu Husain Radzi berkata, penganjuran julung kali itu bertujuan menyuburkan lagi bacaan al-Quran dalam kalangan masyarakat supaya terus menjadikan kita suci itu sebagai rutin harian dan mendalami maksudnya.

"Hal ini kerana, al-Quran mengandungi pelbagai manfaat termasuk memacu kehidupan manusia," katanya kepada Sinar Harian di sini pada Jumaat.

Menurutnya, program tersebut telah menarik penyertaan remaja seawal usia 13 tahun dan warga emas berumur 90 tahun.

Penganjuran tersebut mengikut SOP bagi mencegah Covid-19 dengan memakai pelitup separuh muka dan penjarakan fizikal selain menulis nama pada buku rekod kehadiran.
Penganjuran tersebut mengikut SOP bagi mencegah Covid-19 dengan memakai pelitup separuh muka dan penjarakan fizikal selain menulis nama pada buku rekod kehadiran.

Beliau berkata, majlis tersebut dimulakan dengan solat Maghrib berjemaah diikuti solat hajat memohon supaya dunia segera dipulihkan daripada pandemik Covid-19.

"Turut diadakan ceramah motivasi al-Quran oleh Pemegang Sanad Qiraat A'sim Tertinggi dan Qiraat 10 Sughro, Ahmad Zamzami Che Daud dan solat Isyak berjemaah sebagai acara penutup," katanya.

Abu Husain berkata, penganjuran tersebut mengikut prosedur operasi standart (SOP) bagi mencegah Covid-19 dengan memakai pelitup muka dan penjarakan fizikal selain menulis nama pada buku rekod kehadiran.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!