X

Kindly register in order to view this article
!

'Gaji pasukan keselamatan perlu ikut beban tugas, bukan akademik semata'

Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Pengaman Malaysia, Datuk Kamaruddin Mat Desa (kanan) beramah mesra dengan anggota pasukan Batalion 3 Gerakan Am (PGA) ketika hadir menyampaikan sumbangan kebajikan kepada Sarjan Norihan Tari, 39, yang cedera dan Relow Ko, 48, balu kepada mendiang Sarjan Baharuddin Ramli yang terkorban selepas berbalas tembakan dengan sekumpulan penyeludup di sempadan Malaysia-Thailand pada bulan lalu di Batalion 3 Pasukan Gerakan Am, Bidor hari ini. - Foto Bernama
A
A

IPOH - Gaji anggota pasukan keselamatan, terutama polis dan tentera wajar dikaji semula agar bersesuaian dengan bebanan tugas mereka, kata Yayasan Pengaman Malaysia.

Ahli lembaga pengarah yayasan itu, Datuk Kamaruddin Mat Desa berkata, gaji yang diterima mereka juga tidak sepatutnya berdasarkan tahap kelulusan akademik semata-mata.

“Perkara itu perlu dipertimbangkan memandangkan polis dan tentera bekerja tanpa mengira masa, malah terpaksa meninggalkan anak serta isteri beberapa bulan demi tugas kepada negara.

“Selain itu, gaji yang diterima (jika kecil) tidak mencukupi apabila anggota ini pencen nanti kerana elaun yang diterima bersama gaji semasa dalam perkhidmatan tidak lagi dibayar apabila pencen,” katanya kepada pemberita di Kem Batalion ke-3, Briged Utara, Pasukan Gerakan Am (PGA) di sini, pada Jumaat.

Terdahulu beliau menyampaikan bantuan kebajikan kepada anggota PGA Sarjan Norihan Tari yang cedera dalam insiden berbalas tembakan dengan kumpulan penyeludup di sempadan Malaysia-Thailand pada bulan lalu.

Turut menerima sumbangan isteri mendiang Sarjan Baharuddin Ramli, Relow Ko. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!