HINO SR1E 700 direka khusus untuk industri logistik

Dari kiri: Pengarah Eksekutif Hino Motors Sales Malaysia, Datuk Johnny Chan; Ken Iwamoto dan Pegawai Urusan Kanan daripada Hino Motors Limited Japan, Ichiro Hisada ketika majlis pelancaran model terbaharu Hino baru-baru ini.
A
A

PENERAJU kenderaan komersial tempatan, Hino Motors Sales (Malaysia) Sdn Bhd (HMSM) mengumumkan pelancaran model terbaharu HINO SR1E 700 Prima Mover yang baharu dan serba lengkap pada majlis perasmiannya di Hotel Saujana, Shah Alam, baru-baru ini.

Model baharu tersebut direka khusus untuk industri logistik dan pengedaran kerana ia sentiasa menghadapi peningkatan permintaan untuk pengeluaran yang mampan dan kos efektif.

Berikutan analisis yang meluas mengenai sifat industri logistik di Malaysia, Hino mempunyai pelbagai pelan komprehensif untuk memenuhi tugasan pengangkutan yang sangat diperlukan dalam sektor ini.

Pengarah Urusan HMS, Ken Iwamoto berkata, Hino melihat Malaysia mempunyai potensi untuk membangunkan bidang pasaran berterusan bagi industri kenderaan komersil dan laluan pengangkutan (untuk mekanisme pengedaran utama menjadi sebahagian besar industri logistik di Malaysia).

“Logistik dan industri pengedaran adalah bidang perniagaan utama Hino dan kami kini telah meningkatkan kelengkapan serta keupayaan kenderaan untuk memenuhi permintaan agar pelanggan tidak bimbang terhadap nilai keuntungan,” katanya.

The HINO SR1E, 6 × 2 Prime Mover dilengkapi dengan enjin 420PS kuda berkuasa EURO 3 yang berkuasa dengan intercooler yang dikenakan turbo dan direka untuk GCW 66,000 kg. Keistimewaan lain ialah meningkatkan fleksibiliti dan juga membantu penjimatan bahan api semasa perjalanan tanpa kapasiti beban berat.

Oleh kerana Hino menitik beratkan ciri keselamatan sebagai dasar utamanya, HINO SR1E Prime dilengkapi dengan Antilock Braking System (ABS) yang membantu pemandu mengekalkan kendali kenderaan semasa brek kecemasan atau brek pada keadaan jalan licin.