X

Kindly register in order to view this article
!

Lebih 90 peratus penginapan pekerja asing tidak patuh Akta 446

M Saravanan
A
A

KUALA LUMPUR - Penginapan yang disediakan kepada 1.4 juta atau 91.1 peratus pekerja asing di negara ini, tidak mematuhi Akta Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja 1990 atau Akta 446.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan berkata, statistik ini amat membimbangkan, lebih-lebih lagi ketika negara sedang berdepan ancaman pandemik Covid-19.

"Kerajaan menerima permohonan Perakuan Penginapan membabitkan hanya 143,587 atau 8.89 peratus daripada 1.6 juta pekerja asing di negara ini setakat 31 Oktober lepas.

"Keadaan ini jelas menunjukkan bahawa majikan dan penyedia penginapan berpusat yang menyediakan penginapan kepada 1.4 juta pekerja asing di Malaysia masih gagal memohon perakuan itu daripada Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia (JTKSM)," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar khas di sini hari ini yang turut dihadiri Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. - Bernama

AKAN MENYUSUL


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!