X

Kindly register in order to view this article
!

Pembangunan Xinjiang bercirikan China

20 September: Sepasang suami isteri menunjukkan sulaman yang dihasilkan di koperasi kraftangan di Aketao County, Wilayah Autonomi Uygur Xinjiang. Pasangan ini menubuhkan koperasi dan telah menyediakan peluang pekerjaan untuk 20 isi rumah yang berdekatan. - Gao Han/Xinhua
A
A

BEIJING - Presiden China, Xi Jinping menggesa usaha jangka panjang untuk mengembangkan Xinjiang supaya menjadi wilayah yang bersatu padu, harmoni, makmur dan berbudaya maju dengan ekosistem yang sihat.

Jinping membuat kenyataan itu semasa simposium kerja berkaitan Xinjiang kali ketiga yang diadakan di Beijing pada Jumaat dan Sabtu lalu.

Berkat usaha gigih dari semua pihak sejak simposium kerja berkaitan Xinjiang kali kedua pada tahun 2014, kemajuan telah dicapai dalam gerak kerja berkaitan Xinjiang, kata Jinping dengan menyebut satu siri peningkatan petunjuk utama yang ketara dari 2014 hingga 2019 seperti momentum ekonomi yang kukuh dengan kadar pertumbuhan Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) tahunan pada tahap 7.2 peratus.

Selain itu katanya, taraf hidup rakyat meningkat dengan ketara dengan pertumbuhan tahunan pendapatan per kapita kediaman sebanyak 9.1 peratus dan lebih daripada 2.92 juta daripada 3.09 juta orang dikeluarkan daripada kemiskinan.

kata Jinping lagi, situasi yang baik di mana orang ramai tinggal dan bekerja dalam kepuasan telah meletakkan asas yang kukuh untuk keamanan dan kestabilan jangka panjang di Xinjiang.

"Fakta telah membuktikan bahawa usaha China dalam hal ehwal etnik telah berjaya," katanya sambil menegaskan pencapaian tersebut adalah hasil usaha seluruh rakyat China termasuk lebih 25 juta orang daripada pelbagai etnik di Xinjiang.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!