X

Kindly register in order to view this article
!

Pendakwaan sabotaj air: Bukti jelas kerajaan tak kompromi

Pertuduhan melakukan sabotaj kepada perkhidmatan air di Selangor terhadap dua individu merupakan bukti jelas Kementerian Alam Sekitar dan Air tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang melakukan jenayah alam sekitar. - Foto Bernama
A
A

KUALA LUMPUR - Pertuduhan melakukan sabotaj kepada perkhidmatan air di Selangor terhadap dua individu mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) semalam merupakan bukti jelas Kementerian Alam Sekitar dan Air tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang melakukan jenayah alam sekitar.

Menyifatkannya sebagai perkembangan positif, Menterinya, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man dalam kenyataan berkata, kes itu mencatat sejarah apabila menjadi kes jenayah alam sekitar pertama di Malaysia dituduh di bawah Seksyen 124K Kanun Keseksaan SOSMA.

Semalam media melaporkan dua lelaki termasuk seorang pengarah sebuah syarikat menjadi individu pertama dihadapkan ke mahkamah atas pertuduhan melakukan sabotaj kepada perkhidmatan air di Selangor, membabitkan kesalahan terhadap keselamatan negara mengikut SOSMA.

Kenyataan itu memaklumkan kedua-dua tertuduh turut dihadapkan dengan lima pertuduhan lain di bawah Seksyen 34B(1)(a), Seksyen 34A(2), Seksyen 18(1) dan Seksyen 19(a) Akta Kualiti Alam Sekeliling, 1974; dan Seksyen 61(1)(b) Akta Industri Perkhidmatan Air Negara 2006.

Seorang daripada Orang Kena Tuduh (OKT) turut dituduh di Mahkamah Majistret Selayang di bawah Undang-Undang Kecil 3, Undang-Undang Kecil Pelesenan, Tred, Perniagaan dan Perindustrian, Majlis Perbandaran Selayang 2007.

Tuan Ibrahim turut merakamkan penghargaan kepada Jabatan Alam Sekitar (JAS), Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN), Indah Water Konsortium (IWK), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Peguam Negara, Lembaga Urus Air Selangor (LUAS), Majlis Perbandaran Selayang (MPS) dan Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) atas komitmen dan kerjasama diberikan.

Beliau juga menyeru orang awam untuk terus melaporkan sebarang aktiviti yang mencemarkan alam sekitar di talian bebas tol 1-800-88-2727 yang beroperasi 24 jam sehari atau e-mel ke [email protected] dan melalui portal e-aduan JAS di https://eaduan.doe.gov.my. - Bernama

ARTIKEL BERKAITAN: Pencemaran Sungai Selangor: Dua bakal berdepan penjara seumur hidup


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!