X

Kindly register in order to view this article
!

AirAsia raih tujuh bintang teratas penilaian kesihatan Covid-19

AirAsia menerima pengiktirafan tujuh bintang teratas bagi penilaian kesihatan Covid-19 daripada pakar keselamatan industri penerbangan, Airlineratings.com.
A
A

KUALA LUMPUR - AirAsia menerima pengiktirafan tujuh bintang teratas bagi setiap syarikat penerbangan dalam kumpulannya daripada pakar keselamatan industri penerbangan, Airlineratings.com atas pelaksanaan pelbagai inovasi industri yang menjadikan pengalaman perjalanan lebih lancar dan selamat dengan ciri-ciri tanpa sentuhan.

Menurut kenyataan AirAsia hari ini, syarikat penerbangan dinilai berdasarkan tujuh kriteria seperti yang dinyatakan dalam laman web Airlineratings.com.

Ia merangkumi maklumat menyeluruh mengenai prosedur koronavirus (Covid-19) di laman web, pemakaian pelitup muka, pemakaian peralatan perlindungan diri oleh anak kapal, perkhidmatan hidangan dalam penerbangan yang diubah suai, pembersihan pesawat berkala, kit pensanitasi peribadi dan penjarakan fizikal dalam penerbangan.

Ketua Pengarang Airlineratings.com, Geoffrey Thomas berkata, pihaknya bimbang apabila mendapat tahu terdapat syarikat penerbangan yang tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 yang dipersetujui untuk melindungi penumpang dan anak kapal.

“Kini keadaan telah berubah dan pasukan kami akan meninjau pematuhan operasi pada setiap minggu. AirAsia adalah antara syarikat penerbangan pertama yang melaksanakan semua cadangan secara agresif,” katanya.

Beliau berkata, penilaian ini dibuat berdasarkan kriteria yang ditetapkan oleh Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA), Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengikut garis panduan keselamatan serantau dan antarabangsa.

Awal minggu ini, AirAsia melancarkan inovasi terbaru, Scan2Fly, teknologi terkemuka industri bagi menentukan kelayakan penumpang untuk terbang sebelum mereka tiba di lapangan terbang, termasuk pengesahan masa nyata bagi dokumen kesihatan.

Pada masa yang sama, AirAsia turut mengumumkan beberapa peningkatan perkhidmatan meliputi perkhidmatan daftar masuk beg automatik, teknologi pemeriksaan suhu mudah alih serta teknologi pengecaman wajah biometrik F.A.C.E.S. (Fast Airport Clearance Experience System) -- sistem pengecaman wajah tanpa sentuhan. - Bernama


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!