X

Kindly register in order to view this article
!

Tujuh kes Covid-19 di Kelantan

A
A

KOTA BHARU – Hari pertama pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di negeri mencatatkan tujuh kes jangkitan Covid-19 melibatkan beberapa daerah utama.

Perkara tersebut dimaklumkan Jabatan Kesihatan Negeri melalui laman sosial facebooknya di sini sehingga jam 12 tengahari tadi.

Tiga kes di catatkan di Pasir Mas, dua kes di Machang dan masing-masing satu kes di Kota Bharu dan Tanah Merah.

Kes ke-265 dan 266 di Mukim Ulu Sat, Machang, kes 267 di Mukim Ulu Kusial, Tanah Merah, kes 268, 269 dan 270 di Mukim Rantau Panjang, Pasir Mas dan ke-271 di Mukim Limbat, Kota Bharu semuanya merupakan kontak rapat Kluster Mengketil.

Sehingga jam 12 tengahari tadi, tiada kes sembuh dan discaj dilaporkan manakala jumlah kes yang masih dalam rawatan ialah seramai 71 orang.

Terdapat dua zon jingga dicatatkan iaitu daerah Kota Bharu dengan melibatkan 33 kes tempatan dan daerah Machang 26 kes tempatan.

Sementara itu, zon kuning pula ialah di Tanah Merah melibatkan 13 kes tempatan, daerah Pasir Mas lima kes tempatan, daerah Jeli dua kes tempatan dan daerah Kuala Krai satu kes tempatan.

Empat daerah pula mencatatkan zon hijau iaitu Tumpat, Bachok, Pasir Puteh dan Gua Musang.

Sehingga hari ini, terdapat tujuh kes import B yang mana jangkitan dari luar Kelantan iaitu melibatkan satu kes di Pasir Mas iaitu saringan berisiko dari Selangor.

Pasir Puteh pula satu kes iaitu kontak rapat Kluster Cergas, Negeri Sembilan, dua kes di Jeli dan dua kes di Tumpat melibatkan saringan berisiko dari Sabah dan satu kes di Tumpat melibatkan saringan berisiko dari Johor.

Untuk rekod, tiada pertambahan kes baru melibatkan Kluster Kube dan masih kekal 24 kes manakala tujuh kes baharu untuk pertambahan Kluster Mengketil menjadikan jumlah keseluruhannya ialah 47 kes.

Sehingga kini, jumlah kes keseluruhan adalah 271 kes, jumlah kes aktif dalam tempoh 14 hari ialah 87 kes dan jumlah kes tamat tempoh 14 hari adalah 181 kes. Hanya tiga kematian dicatatkan setakat ini.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!