X

Kindly register in order to view this article
!

SOP baharu pilihan raya

Abdul Ghani
A
A

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan menampilkan prosedur operasi standard (SOP) yang baharu berkaitan pilihan raya dalam masa terdekat selaras dengan peningkatan kes koronavirus (Covid-19) dalam negara sejak kebelakangan ini.

Pengerusinya, Datuk Abdul Ghani Salleh berkata, SOP itu turut akan mengambil kira tiga syor yang dikemukakan Kementerian Kesihatan, iaitu tidak boleh merentas negeri, sempadan negeri atau daerah, tiada perhimpunan ramai bagi melaksanakan kempen dan tiada lawatan dari rumah ke rumah.

"Kita sudah ada SOP yang baharu, nanti akan dimaklumkan. Pandangan yang baik juga kita akan timbang untuk diterima," katanya kepada Bernama TV ketika dihubungi di sini hari ini.

Abdul Ghani berkata, terdapat beberapa penambahan baharu yang lebih ketat, yang akan dijelaskan nanti seperti kempen melalui media sosial.

Bagaimanapun, SOP sedia ada masih diguna pakai selaras dengan Garis Panduan Pencegahan Covid-19 Bagi Pelaksanaan Pilihan Raya yang telah disediakan SPR.

Sebelum ini, SPR menetapkan beberapa garis panduan terbaru bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Batu Sapi yang akan diadakan pada 5 Disember ini.

Antaranya ialah tiada lagi kempen secara bersemuka dan ziarah calon atau penyokong parti ke rumah-rumah serta tinjauan mesra tidak lagi dibenarkan.

Bagi penambahbaikan aktiviti berkempen, SPR mencadangkan calon atau parti hanya dibenarkan membuka satu bilik gerakan sahaja.

Semalam, Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah mencadangkan sebarang pilihan raya tidak diadakan pada masa ini.

Bagaimanapun, memandangkan tiada kuasa yang boleh menghalang pilihan raya untuk dibatalkan, beliau mengesyorkan tiga prinsip diikuti sepenuhnya sebagai syarat sebelum sesuatu pilihan raya itu diadakan. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!