X

Kindly register in order to view this article
!

Dr Noor Hisham dinamakan antara 'Trio Wira Covid'

Dr Noor Hisham dinamakan antara Trio Wira Covid dalam portal The Independent, Singapura.
A
A

SINGAPURA, - Pada pertengahan April lalu, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dinamakan sebagai 'antara doktor terbaik dunia' oleh sebuah stesen televisyen China yang kagum dengan strategi beliau dalam menangani Covid-19 di Malaysia.

Enam bulan sudah berlalu dan walaupun Malaysia sedang mengharungi gelombang ketiga pandemik itu, reputasi beliau tetap gah.

Kali ini nama beliau dinyatakan dalam tajuk berita portal The Independent, Singapura yang dibaca: 'Drs Noor Hisham, Bloomfield and Fauci - Covid’s heroic trio' (Dr Noor Hisham, Bloomfield dan Fauci - Trio Wira Covid).

Wacana itu ditulis oleh Tan Bah Bah, editor perunding portal berita tersebut dan juga bekas penulis kanan The Straits Times.

Dalam kolumnya ‘Sense And Nonsense’, Tan memulakan dengan, “Tidak dapat dinafikan, hero asal pandemik Covid-19 ialah mendiang Dr Li Wenliang, pakar oftalmologi yang juga orang pertama memberi amaran kepada pihak berkuasa kesihatan di Wuhan tentang virus itu Disember lalu.

“Tatkala Beijing berjaya mengawal situasi di wilayah Hubei dan lain-lain kawasan di China, negara-negara lain yang bergelut menentang virus itu turut melahirkan wira masing-masing.

“Seorang daripada mereka memainkan peranan penting di sebuah negara yang akan menghadapi pilihan raya pada 3 November ini yang keputusannya bakal membawa kesan di seluruh dunia,” tulis Tan, merujuk kepada Dr Anthony Stephen Fauci, Pengarah Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan Amerika Syarikat.

Seorang lagi ialah Ketua Pengarah Kesihatan New Zealand, Dr Ashley Bloomfield.

Tan seterusnya berkata, tiga pakar kesihatan awam negara itu kini menjadi perhatian antarabangsa, selain Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Mengenai Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia itu, Tan menulis, “Hampir setiap petang sejak beberapa bulan lalu, rakyat Malaysia setia menonton siaran langsung taklimat Covid-19 yang disampaikan Dr Noor Hisham.

“Beliau tenang memperincikan perkembangan terkini, dan secara bersahaja saling beralih antara bahasa Inggeris dan Melayu. Beliau ialah jurucakap negara tentang usaha Malaysia membendung penularan virus itu.”

Tan juga berkata, usaha Dr Noor Hisham tidak berhenti setakat itu. Beliau juga membuat hantaran Twitter dari hati.

“Kita perlukan perpaduan untuk menentang pandemik ini, bukan saling bertelagah. Barisan hadapan kita berjuang di lapangan sejak 10 bulan lepas, 24/7. Keletihan mental dan fizikal kini dirasai. Sesetengahnya sudah bersedia untuk mengalah. Belajarlah dari Sabah,” demikian status di Twitter Dr Noor Hisham yang dipetik Tan.

“Malaysia mengalami peningkatan mendadak sekarang disebabkan, antaranya pilihan raya Sabah,” kata Tan dalam artikelnya itu.

Tan juga berkata, di New Zealand, individu yang setara dengan Dr Noor Hisham ialah Dr Bloomfield yang memenangi hati dan minda rakyat negara tersebut dengan kepimpinannya yang tenang sepanjang pelaksanaan sekatan.

Editor perunding itu turut menyifatkan Dr Fauci sebagai 'tidak mudah gelabah'.

Artikel penuh boleh diakses menerusi https://theindependent.sg/drs-noor-hisham-bloomfield-and-fauci-covids-heroic-trio/.

The Independent yang bermula pada 9 Ogos 2013 adalah platform berita yang dimiliki dan dioperasikan oleh wartawan dan portal ini melaporkan isu-isu semasa, ekonomi dan politik di Singapura secara mendalam dan bebas. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!