X

Kindly register in order to view this article
!

Isnin | 29 November 2021

Guna e-dompet di medan selera Tesco

Tesco menawarkan kaedah pembayaran e-dompet di semua medan seleranya untuk mengurangkan kontak hubungan. (Gambar kecil: Sushmita Paul)
A
A

TESCO Stores (Malaysia) Sdn Bhd menawarkan kaedah pembayaran e-dompet di semua medan seleranya untuk membantu penjual makanan dan minuman (F&B) tempatan bersaing di pasaran digital yang semakin berdaya saing.

Ketua Pegawai Operasi Tesco, Sushmita Paul berkata, inisiatif itu dapat memastikan keselamatan tambahan bagi pelanggan kerana dapat mengurangkan kontak hubungan melalui bayaran tanpa tunai.

“Kami berbesar hati untuk menawarkan pembayaran e-wallet di medan selera kami kerana bukan sahaja ini membolehkan penjual F&B kami bersaing di ruang pasaran yang semakin digital.

“Selain itu, Tesco juga menyokong matlamat kerajaan dalam menjadikan Malaysia sebuah masyarakat tanpa tunai,” katanya dalam satu kenyataan.

Katanya, menurut Kajian Impak Mastercard yang diterbitkan pada bulan Jun tahun ini, wabak Covid-19 telah mempercepat penggunaan e-dagang, pembayaran digital dan pilihan untuk aktiviti dalam talian.

“Laporan tersebut menyatakan bahawa penembusan e-dompet Malaysia sebanyak 40 peratus adalah yang tertinggi di Asia Tenggara, di mana ia menjadi pilihan pembayaran utama bagi mereka yang berusia bawah 35 tahun.

“Walaupun Tesco terkenal sebagai peruncit mesra rakyat yang menawarkan nilai hebat dengan harga yang berpatutan, ia juga sebenarnya menjadi antara pengusaha medan selera terbesar di negara ini,” katanya.

Beliau berkata, Tesco juga memperkenalkan juadah makanan dengan harga permulaan serendah RM5 di semua medan seleranya bagi membantu pelanggan untuk menguruskan kos sara hidup dalam mengharungi wabak Covid-19.

“Sebagai peruncit, salah satu fokus terbesar kami adalah untuk membantu pelanggan menguruskan kos hidup seharian mereka, dan ini juga diperluas ke medan selera.

“Kami tahu bahawa pelanggan mengambil berat tentang perbelanjaan mereka, tetapi ini tidak bermakna bahawa mereka tidak boleh makan dengan baik.

“Dengan juadah makanan kami bermula dari harga serendah RM5, sebuah keluarga boleh menjamu selera tanpa berbelanja besar,” katanya.

Medan selera Tesco kini menerima pembayaran dari enam e-dompet berbeza iaitu Boost, GrabPay, kiplePay, Touch n Go, MCash, AliPay dan juga Maybank QRPay.

Ia juga menerima kaedah pembayaran yang lebih tradisional seperti tunai, kad debit dan kredit.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!